Molen Polder 111, Haubois, Sneek/ Snits

Sneek/ Snits, Fryslân

Loënga
Wymbritseradiel
Scharnegoutum B (2) 218 IJmte Johannis Bootsma, landbouwer

Spinnenkop

geschiedenis
De molen was eigendom van de gebroeders Bootsma. Zij boerden op de nabijgelegen boerderij "Haubois". De boerderij was genoemd naar Cornelis Haubois die in de 18e eeuw burgemeester van Sneek was, en het buiten Loënga state kocht. Na afbraak daarvan werd er de boerderij gebouwd die van ca. 1780 tot 1955 door de familie Bootsma werd bewoond.

De vierkante ondertoren was gedekt met dakpannen.

In 1919 werd het waterschap "De Sneeker Oudvaart" opgericht, waar op 5127 ha in 1919 nog 112 molens draaiden! Hierna werd het aantal molens drastisch ingeperkt, ook de foto van deze molen toont enige tekenen van het naderende einde. Zo ontbreekt een deel van het omhoogstaande hekwerk, en lijken de vorsten niet meer vast op hun plaats te liggen.

Op de topografische kaart van 1930 staat de molen niet meer aangegeven. Aangezien er wel een foto van rond 1920 bekend is , moet hij in de 19-twintiger jaren zijn verdwenen. De boerderij ligt tegenwoordig in de Sneekse woonwijk Pasveer. De plek waar de molen heeft gestaan is verdwenen bij de aanleg van de woonwijk.

Bron: artikel "De spinnekop Haubois bij Loënga" door FT, in De Utskoat nr. 110, juni 2003. Verzameling H. van der Kaay.

Bemaalde de polder 111 (20 ha).