Molen van Loos, Blokzijl

Blokzijl, Overijssel

ten zuidoosten van de stad, tegenover de begraafplaats op de dwinger
Steenwijkerland, Overijssel
Kop van Overijssel
Ambt Vollenhove B (1) 27 Wollem Loos, houtkoper, en mede eigenaren

geschiedenis

De molen werd opgericht voor Jan Loos en diens zoon Willem (ca. 1798-1841) en vormde de basis voor de houthandel Loos. De molen was in 1832 kadastraal bekend onder gemeente Ambt Vollenhove sectie B no. 27. Erbij waren toen een loods en een huis (no. 26) gelegen.

In 1854 was er al een stoommachine bij de molen, maar hij bleef bestaan tot de brand van 1889. De neven Barend Jacobsz. Loos en Barend Jansz. Loos zetten de houthandel, een van de grootste in Europa, sindsdien machinaal voort.

In 1926 sloot dit bedrijf haar deuren in Blokzijl.

Gegevens bijeen samengevat uit diverse bronnen.
Informatie van D. Bunskoeke.

Overijsselsche Courant, 30 augustus 1842

De Heer B. Loos, zal op Woensdag den 7den September 1842, des voormiddags ten 10 uren, bij deszelfs Zaagmolen te Blokzijl, publiek door den Notaris KAEMPFF, doen verkoopen:
Eene uitmuntende partij gezaagde EIKEN PLANKEN, SCHALEN, VUREN DEELEN, JUFFERS, LATTEN en hetgeen verder ten voorschijn zal worden gebragt.