Molen Polder 248, Hoop op Zegen, Idzega/ Idzegea

Idzega/ Idzegea, Fryslân

Idzega/ Idzegea
Feandyk
Wymbritseradiel

vijzel

geschiedenis

De molen Hoop op Zegen was oorspronkelijk een grondzeiler genaamd "De Wolf" en behoorde tot een tweegang gebouwd in 1670 waar hij met 4 andere molens de Wassenaarsepolder bij Leimuiden heeft droog gemaakt. In 1880 werd het drooghouden van de polder overgenomen door een stoomgemaal.

"Sterke" Hantje Tjeerds van der Meer uit Idsega kocht de molen van de sloper en liet hem op een schip naar Idsega vervoeren. Hier werd hij verbouwd tot stelling- water- en korenmolen (polder 248, 65 ha).

Eigenaar Van der Meer woonde op de nabijgelegen boerderij die nog steeds bestaat. De molen bemaalde ook kanderijen van andere boeren, dit kostte ƒ 1 per pondemaat. In de latere jaren maalde de molen geen koren meer, doch alleen nog water.

Later werd de molen eigendom van het Waterschap Heeg, en na plaatsing van een gemaaltje werd dit exemplaar van een zeldzaam voorkomende molensoort in 1929 voor ƒ 250 verkocht aan dhr. Staal te Leeuwarden. Als afscheid aan de molen schreef Rintsje Klazes een gedicht in het Fries, Jan G. de Beer vertaalde het in het Nederlands voor plaatsing in De Molenaar.

- archief Ten Bruggencate.
- "Molens in Friesland in oude ansichten deel 2", D.M. Bunskoeke en P. Timmermans, 1982.
- "De koren- en poldermolen te Idsega bij Heeg: een Zuidplasmolen?", artikel door J.S. Bakker in De Utskoat nr. 43, sept. 1986.
- "Uit de knipseldoos nr. 54", art. door Popke Timmermans in De Utskoat nr. 97, maart 2000.

Tot voor de dijkverhoging in 1996 was de achtkante fundering van deze molen door het gras heen nog goed te zien.
Ingezonden, 29 juni 2019.