Molen Polder Eemswoude, Eemswoude/ Ymswâlde

Eemswoude/ Ymswâlde, Fryslân

Wûnseradiel
Tjerkwerd A (1) 146 Otte Rienks Postma, landbouwer

muonts, grondzeiler

Bemaalde de polder Eemswoude.

Op 16 oktober 1722 kwamen de eigenaren van de “mandemolen” (=gemeenschappelijke molen) in Imswolde onder Tjerkwerd overeen om in plaats van de oude molen een nieuwe te laten maken. Omdat de molen door de twee zathes van Sijtse Feikes erven c.s. en Maijcke Lamring c.s. moest worden bediend, moet het op deze plek zijn: hier waren hun stemdragende boerderijen in 1728 gelegen.

Toen men echter op 20 november 1722 met een deskundige “nader besigtinge” was geweest van de kennelijk beschadigde molen besloot men echter “dat de molen sal worden opgetimmert” (hersteld). Voor de zekerheid hield men de overeenkomst echter wel aan, zodat er snel een vervangende molen kon komen als er in de toekomst onverhoopt weer iets mis zou gaan.

Dick Bunskoeke, 4 mei 2020.

De eigenaar van de molen was onder andere Obe Rinks Posthumus. Zie notariële akten Tresoar. Toegang 26 Inv. Nr. 16006 Rep. Nr. 86 d.d. 30 juni 1825. Betreft een boedelscheiding.
Er waren meerdere eigenaars, waarschijnlijk familiebezit in dit buurschap.
Piter Tigchelaar, 15 jan. 2015.

trivia

Volgens de kadasterkaart 1811-1832 stond hier toen een molen met vierkant grondplan, dat zal dus een spinnenkop zijn geweest als voorganger.