Molen Polder 202, Hommerts/ De Hommerts

Hommerts/ De Hommerts, Fryslân

Wymbritseradiel
Oppenhuizen C (5) 553 Pieter Gerbens Landstra, landbouwer

Spinnenkop

Bemaalde de polder 202 (85 ha).

Op de kadasterkaart van 1832 staat bij deze molen een sterretje getekend, en in de OAT zijn dit en de omliggende percelen doorgestreept. Waarschijnlijk houdt dat verband met een kadastrale herindeling.
Op ondergenoemde kaart uit 1913, met als ondergrond een toenmalige kadastrale kaart, lijkt het nummer C 553 te zijn vervangen door 2x98 (x is onleesbaar). Waarschijnlijk betekent dat dat de molen toen niet meer hier stond, maar mogelijk was vervangen door of verplaatst naar perceel C 533 (zie Tenbruggencatenummer 17915).

In het verkoopboekje het in 1913 opgerichte Waterschap Hommerts-Sneek staat de molen op perceel C 553 niet aangegeven als in 1916 te verkopen. Op de bijbehorende Kaart van het waterschap Sneek-Hommerts, 1913 (coll. Fries Scheepvaartmuseum) is op perceel C 533 een zwart rondje bijgetekend.