Molen Lage Abtswoudsche Polder / Papsouse Polder, Koekmolen / Middelmolen, Delft

Delft, Zuid-Holland

Hof van Delft E (1) 4 De Papsouse Polder

Reeds in 1469 stonden hier molens.

In 1611 in ieder geval 3 molens en destijds heette de polder De Papsouse Polder.
De molens heetten Suijdtmole, Middelmole en Galchmole.

In 1868 werd de windbemaling opgeheven, er zijn rond die tijd in ieder geval 2 van de 3 molens verdwenen toen stoombemaling werd ingevoerd.

Delftse Courant, 8 november 1872
Dingsdag jl. heeft in den oliemolen van den heer P. Zuitgeest, aan de Schie, in de gemeente Hof van Delft, (de voormalige Middel-watermolen van den Lagen Abtswoudschen polder) een vreeselijk ongeluk plaats gehad. Een knecht van den mr. molenmaker G. te Nootdorp, bezig zijnde om boven in den molen, terwijl deze in volle werking was, eene herstelling aan te brengen, had het ongeluk te vallen, waarbij hij door een rad gevat werd en vervolgens tusschen de verschillende raderen door, werd medegesleurd, zoodat zijn ligchaam slechts als een misvormd lijk naar beneden kwam. De ongelukkige was ruim 30 jaren oud en ongehuwd.
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 19 mei 2021

Gezien bouwstijl en jaartallen werd deze molen mogelijk herbouwd te Katwijk als de nog bestaande stelling-korenmolen (Tenbruggencatenummer 02574).
Bron: Lindense Molen, art. door Peter Pouwels in De Molenvriend nr. 81, april 2013, Molenvrienden Land van Cuijk.

Volgens Ten Bruggencate stond hier (later) een oliemolen.