Molen Windmolen van Buggenum, Haelen

Haelen, Limburg

Midden-Limburg
Nunhem B (1) 258 E.J. Waegemans, rentenier (*)

gesloten voet

De windmolen van Buggenum stond tussen Buggenum en Nunhem, net op Nunhems grondgebied.
Hij stond helemaal vrij in het open veld. De borst was met eikenhouten schaliën gedekt, de ronde gesloten onderbouw was nogal groot.
In de Franse Tijd was de molen van de familie Waegemans, tevens eigenaren van de Leumolen in Nunhem.

Eigenaren in 1863 was Mathias E.H. Beltjens.

Venloosch weekblad, 13 november 1869
OPENBARE VERKOOP EENER WIND - GRAANMOLEN.
Op Zaterdag 20 November 1869, om 2 ure 's namiddags, zal de Notaris Haffmans, residerende te Helden, ten huize van den Heer Sibert Verheggen te Buggenum, op verzoek van den EdelAchtbaren Heer Beltjens, Procureur-generaal bij het Hof van Appel te Luik, publiek verkoopen :

Eenen in besten staat zijnde goed beklanten Wind-Graanmolen, gelegen tussehen Buggenum en Nunhem, met Weiland en Bouwland, aan mate 21 roeden 20 ellen, kadastraal bekend in de gemeente Nunhem, sectie B, n° 258, 259 en 260.
Bij aldien de MOLEN bij gebrek aan liefhebbers, onverhoopt niet kan verkocht worden, zal dezelve onmiddelijk na afloop van de veiling, publiek worden verpacht: Nadere inlichtingen te bekomen ten kantore van genoemden Notaris, die ook volmacht heeft, boven omschreven goed, vóór den hierboven vermelden dag uit de hand te verkoopen: ZEGT HET VOORT.

Eigenaar in 1870 was de familie Aquarius-Van den Acker.

Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbosche Courant, 8 feb. 1887:
"Gevraagd: een ijzeren molenas, lengte 5 Meters 27centimeters, weigaten 0,34 Centimeters breed en 0,42 Centimeters lang, gewicht pl.m. 2500 tot 2000 Kilogr.
Franco brieven A, Aquarius, Haelen bij Roermond."

In 1898 was de molen van Jan van Grootel (later naar de molen van Van Grootel te Eindhoven), en Jan of Joannes Hubertus Winkelmolen (1906, afkomstig van de windmolen van Nederweert-Eind). Winkelmolen liet bij de molen een woonhuis en een schuur met hulpgemaal bouwen.

In 1919 verkocht Winkelmolen de molen aan Joanna Christina Hendrickx, echtgenote van Mathias Hubertus Boogaerts, bakker te Reuver. Deze bood de molen in april 1922 te koop aan, doch op 10 juni 1922 sloeg de bliksem in en verbrandde de molen geheel. G. Stevens had er later een motormaalderij.

Bron o.a.: "De Molens van Limburg", P.W.E.A. van Bussel, 1991.

(*) vruchtgebruik: de erfg. wed. E Waegemans, rentenierster.