- naam
- Polder Arkemheen, Hertog Reijnout (2e)
- modeltype
- Kantige molen, grondzeiler
- functie
- poldermolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 03505 w
- oude dbnr.
- V207
- Meest recente aanpassing
- | Foto
Molen Polder Arkemheen, Hertog Reijnout (2e), Nijkerk
Nijkerk, Gelderland
v
locatie
- plaats
-
Nijkerk
- plaatsaanduiding
- Zeedijk 5
- gemeente
- Nijkerk, Gelderland
- streek
- Veluwe
- geo positie
-
X: 158417, Y: 473608N: 52.25051, O: 5.43724
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
-
herbouwd
- verdwenen
-
afgebroken
- geschiedenis
-
De eerste aanbeveling voor een windpoldermolen dateert uit 1820, want de problemen met de waterhuishouding werden steeds groter, en er verschenen verschillende rapporten. Pas op 19 Oktober 1861 vergaderde het toenmalig polderbestuur over verbetering van de waterlozing, maar toen bleek er grote onenigheid te bestaan over het plaatsen van een windmolen of een stoomgemaal. Tijdens de jaarlijkse geërfdenvergadering op 2 April 1862 werd besloten tot de bouw van een windvijzelmolen. Een belangrijk argument was dat een windmolen veel goedkoper was dan een stoomgemaal. Op aanbeveling van de ontwerper van de windmolen A.J. Brevet werd echter een schepradmolen gebouwd (zie bouwtekening, Tenbruggencatenummer 03505 x).
Op 24 juli 1862 werd door de dijkgraaf en de heemraden besloten dat er ook nog een windvijzelmolen moest komen. Op 17 juni 1863 werd de eerste steen gelegd door Frans van der Straten van Thielen, een oud-officier van de Koninklijke Marechaussee. Als eerbetoon 'aan wien de polder den tegenwoordigen bloei en welvaart heeft te danken', kreeg de molen de naam van de 14e-eeuwse verlener van het dijkrecht, Hertog Reijnout. De molen werd gebouwd door de Deventer molenbouwer W.F. Looman.
Op 18 juni 1864 schreef een kennelijk tevreden Brevet (de maker van de bouwtekening) dat "de molen van een zoodanig vermogen is gebleken te zijn, dat gerekend kan worden, dat hij aan de verwachting kan beantwoorden." C. Westerhoud werd molenaar op de Hertog Reijnout.
Op 9 juli 1870/1874 sloeg de bliksem in de kap van de Hertog Reijnout, en het bovenstuk brandde geheel uit. De molen was verzekerd bij de brandwaarborgmaatschappij die ƒ 14.517,65 uitkeerde voor herbouw.
NB. In het boek Gelderse Molens staat het jaartal 1874 vermeld, wanneer de brand plaats vond.
Toch zorgden enkele natte jaren ervoor dat er onvrede ontstond over het functioneren van de molen. In 1881/82 werd het stoomgemaal gebouwd, waarna de functie van de molen verviel. De molenromp diende daarna als woning voor de stoker, later (wanneer?) werd het restant vervangen door een grotere achtkante dubbele woning.
Maar ook stoom blijkt vergankelijk, want op 7 mei 1983 nam het huidige elektrische gemaal de taak van het stoomgemaal over. Het stoomgemaal is van 1883 tot 1983 in werking geweest. Op bijzondere dagen is dit stoomgemaal nog wel in werking te zien. Zie hiervoor de website van het stoomgemaal. -
- nog waarneembaar
Achtkante woning op de plek van de vm. molen.
-
aanvullingen
- trivia
Januari 2005:
De woning stond te koop voor € 695.000. De Stichting Stoomgemaal Hertog Reijnout wilde de woning graag aankopen, maar beschikte helaas niet over de benodigde financiële middelen.
foto's
- foto's
-
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen