Molen Kerkpolder, Kerkmolen, Schipluiden

Schipluiden, Zuid-Holland

Midden-Delfland, Zuid-Holland
Delfland
Schipluiden B (1) 65 De Kerk Polder

1880 verstoomd 1938 restant gesloopt
geschiedenis
De Kerkpoldermolen was één van de oudst bekende windpoldermolens. Al in 1413 wordt op dezelfde plaats een poldermolen genoemd. Was lange tijd hoofdseinmolen van het Hoogheemraadschap Delfland.

Jan Jansz. Stampioen tekende de molen in 1660 op als achtkante grondzeiler, of het om deze molen of zijn voorganger gaat is niet bekend.

Van 1799 tot en met 1802 was Cornelis de Zwet molenaar; geb. 8 mei 1765 te Wateringen en overleden op 1 maart 1831 te Schipluiden.

In 1880 omgebouwd tot stoomgemaal. Tengevolge daarvan werd de molen ingekort, er werd naast de molen een seinmast geplaatst om seinen mee door te geven.

In 1938 zijn de molenromp en het stoomgemaal verdwenen en werd er elektrisch gemalen. Men plaatste een nieuwe seinmast die in 1965 verdween. De ingekorte romp verdween geheel in 1938.

- website Westlandse Molens.
- Molens, gemalen en andere waterstaatkundige elementen in Midden-Delfland uitgave 1985.

trivia
De molen was de voormalige peilmolen van Delfland en bemaalde de Kerkpolder. Op de foto is de functie van de molen reeds overgenomen door een dieselgemaal.