Molen Wijffels, St. Kruis

St. Kruis, Zeeland

St. Kruis
Sluis, Zeeland
buurtschap Bakkersdam
Zeeuws-Vlaanderen (west)

geschiedenis
In Sint Kruis, buurtschap Bakkersdam werd in 1875 een standerdmolen korenmolen opgericht die was overgebracht uit Sint Margriete, België, de houten Baeyensmolen aldaar (Belgisch Molenbestand dbnr. 6818).

Op 24-06-1891 berichtte Het Nieuws van den Dag het volgende:
Te St. Kruis (Zeeland) kwam Zaterdag het 9-jarig zoontje van den molenaar S. te kort bij den in beweging zijnden molen zijns vaders en werd door een wiek zoo hevig getroffen, dat hij binnen een kwartier aan de gevolgen is overleden.

Het slachtoffer was de 7 jarige Aloisius Schutijser, geboren te Sint Kruis op 25-08-1883. Hij overleed op 20-06-1891 om 14.00 uur (Overlijdens- en geboorte akte – Open archief / Zeeuws Archief)
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 20 mei 2021

Eerste eigenaar was Camile Schutijser, vanaf 1892 Pieter-Bernard Wijffels.

Wegens te grote windbelemmering werd de molen in 1908 verkocht aan molenmaker Willems uit Eeklo, die veel onderdelen gebruikte in Kaprijke (Belgisch Molenbestand dbnr. 4499).
Het bedrijf in Bakkersdam werd voortgezet met een kolengestookte locomobiel, waarmee molenaar C.J. Wijffels één der eersten in de streek was die met stoom ging malen.

Coördinaten van de stoommaalderij: X: 23600, Y: 370000.
De molen zal hier in de buurt hebben gestaan
Nico Jurgens, 25 feb. 2006.

trivia
Voorheen meende men dat de molen in 1908 werd verplaatst naar Bentille (België) in de gemeente Sint-Jan-in-Eremo, waar hij op 31 augustus 1923 werd getroffen door de bliksem.
Volgens S. Collot d'Escury werd de molen verplaatst naar Eeklo.
Beide meningen zijn dus onjuist.