Molen Polder 261, molen van de Flappers, Heeg/ Heech

Heeg/ Heech, Fryslân

Wymbritseradiel

muonts, grondzeiler
Zelfzwichting op beide roeden

>
geschiedenis
De molen bemaalde vooral de landen van de Grote Polder benoorden de dijk naar Oudega, waarin een duiker lag. Vanaf 1892 huurde Maurits Flapper de boerderij, en kreeg de molen erbij. Naast 87 pondemaat eigen land bemaalde hij tegen betaling ook ruim 100 pondemaat voor anderen. De bediening, onderhoud en reparatie waren geheel voor rekening van de Flappers zelf.

Eenmaal sloeg de bliksem in terwijl drie timmerlieden erin aan het werk waren. Twee ervan waren tegen de grond geslagen, een daarvan hield er chronische duizeligheid aan over.

Bron: De wettermûnen fan Heech, artikel door Willem O. Santema in Heech en de Hegemers, uitg. Feriening foar Pleatslik Belang, Heech, 1987.

Bemaalde de polder 261 (70 ha).

Op de kadasterkaart 1811-1832 is dit duidelijk nog een spinnekop, later stond hier een muonts.

Volgens De Utskoat nr. 54, juni 1989, was dit de muonts van de Flappers, en stond hij aan de overkant van de Palsepoel gezien vanaf de in 1927 naar Amerika verplaatste muonts.