Molen Polder 259, molen van Mebius Hettinga, Heeg/ Heech

Heeg/ Heech, Fryslân

Wymbritseradiel

muonts, grondzeiler
Schroef

>
geschiedenis
De molen was op de oude plek eigendom van Mebius Hettinga. Aan de overkant van de Palsepoel stond de muonts van de Flappers.
Bron: "Yn Michigan stiet in mûne út Heech", art. door Willem O. Santema in De Utskoat nr. 54, juni 1989.

Bemaalde de polder 259 (ca. 20 ha).

In 1927 werd deze molen aangekocht door de bekende Amerikaanse fabrikant van ontbijtgranen W.K. Kellogg en overgebracht naar zijn buitenhuis Kellogg Manor aan de oever van Gull Lake nabij Hickory Corners, niet ver van het stadje Battle Creek in Michigan, USA. Hij werd geplaatst op een eilandje in het Gull Lake nabij Hickory Corners, Michigan, USA waar hij nog altijd staat. Het landgoed is tegenwoordig in gebruik als "Biological Station" en vormt een onderdeel van de Michigan State University.
Leo van der Drift, 21 maart 2008.

Zie de verplaatste molen op Allemolens.nl, molen 11610.

".... een watermolen, een jaar geleden nog in bedrijf onder Heeg. Deze molen, aangekocht door de N.V. voorheen D. Woudstra & Zoon te IJlst, werd afgebroken en na vooraf elk onderdeel genummerd te hebben, heeft men de slechte onderdeelen vervangen door nieuwe, vervolgens verpakt in 17 zware kisten met riet en alles wat er bij behoort, en verscheept naar de Vereenigde Staten van Noord-Amerika.
Thans ziet men dezen molen .... weer geheel opgenouwd en voor bedrijf gereed .... Op den achtergond het huis van Mr. Kellogg, fabrikant van Corn. Flakes te Battle Creek. Deze heer laat een Hollandsch landschap maken voor zijn villa; rondom den molen komen de Hollandsche tulpen. -- De molen is opgebouwd door een Frieschen molenmaker, geschilderd in de ons wel bekende kleuren. Dat een dergelijke zending nog al kosten veroorzaakt, kan men nagaan als men weet, dat de vracht meer dan ƒ 1000,-- bedraagt."
Bron: artkikel in 'Fen Fryske Groun', 23 dec. 1927.

Het oorspronkelijke bouwjaar was 1827.