Molen Polder 257, Heeg/ Heech

Heeg/ Heech, Fryslân

Wymbritseradiel
Heeg E (1) 160 Erven Sijbren Pieters van der Velde

muonts, grondzeiler
Schroef

geschiedenis
De molen hoorde bij de plaats van Sybren Jans Boschma en stond slechts enkele meters van de dijk, waar later een gemaaltje stond. Hij bemaalde het land dat een heel eind richting de spoorlijn reikte. De molen sloeg uit door een duiker in de dijk, op de opvaart naar de Fabrykspoel. Boschma bediende de molen zelf, maar ook Gerke Haringa deed dat vaak voor hem.

Toen de plaats waarvan Boschma mede-eigenaar was, in 1922 werd geveild, werd de kavel met boerderij en molen weer gekocht door Boschma zelf, met de verplichting de landerijen die in andere handen kwamen, te blijven bemalen. De molen met toebehoren als zeilen, touwen, kettingen en pompen en de bevrijdingsstekken werd door de gezamenlijke eigenaars overgenomen voor ƒ 1000,=. De mede-eigenaars droegen jaarlijks ƒ 157,20 bij voor de bemaling.

Doordat de molen zo dicht op de dijk stond, sloegen daar wel eens voorbijkomende paarden op hol.

Bron: De wettermûnen fan Heech, artikel door Willem O. Santema in Heech en de Hegemers, uitg. Feriening foar Pleatslik Belang, Heech, 1987.

Bemaalde de polder 257 (70 ha), en werd vervangen door een elektrisch gemaal.