Molen Polder 256, Lytshúster muonts, Heeg/ Heech

Heeg/ Heech, Fryslân

Wymbritseradiel
Heeg F (1) 83 Erven Wijbren Thijsses Jaarsma

muonts, grondzeiler
Schroef

geschiedenis
Deze muonts met witgekalkte stenen voet stond aan de Gravinneweg. De molen bemaalde tussen de 300 en 400 pondemaat land, en werd bediend door de boeren op de plaatsen van D. van Tol (toen Van der Werf) en T. Grondsma. De polder lag aan weerszijden van de dijk, de molen sloeg via de Draaisloot uit op 't Veer.

Toen na een schade de molen ca. 2 maanden niet kon draaien, werd een mobiele stoommachine met centrifugaalpomp van Leemburg in Leeuwarden ingezet. De machinist sliep op een arkje.

De molen werd afgebroken door Rients Buma uit Oudega. In 1976 groeven de Veenstra's de fundering van de molen op, die uit gele steentjes bleek te bestaan. Aangezien de molen aan de verschillende landeigenaren behoorde, is het stukje molenerf van goed 10 bij 10 meter tegenwoordig door vererving eigendom van een kleine 100 mensen!

Bron: De wettermûnen fan Heech, artikel door Willem O. Santema in Heech en de Hegemers, uitg. Feriening foar Pleatslik Belang, Heech, 1987.

Bemaalde de polder 256 (80 ha), en werd gesloopt in de winter van 1928/1929.