Molen De Hoop, Wâldsein/ Woudsend

Wâldsein/ Woudsend, Fryslân

in de noordhoek van het dorp, op de hoek van Welle en Ee
Wymbritseradiel
Woudsend A (3) 217 Wieger Wiegers Visser, houtmolenaar

Aangenomen wordt dat De Hoop in 1763 is gebouwd.
Er zijn aanwijzingen dat op dezelfde plaats al een zaagschuur stond; de grond was toen eigendom van Hylke Michiels Tromp, de vader van de eerste molenaar.
Deze, Michiel Hylkes Tromp, was getrouwd met Beeuw Jelles Hollander, dochter van Jelle Cornelis, molenaar-eigenaar van de 'rogmolen' Het Lam en hij werd met zijn zwager eigenaar van De Hoop.
Uit dit huwelijk werd in 1739 een dochter, Wytske Michiels Tromp, geboren.
Zij trouwde met Wieger Annes Visser, zoon van een palinghandelaar te Heeg.

Deze bleef eigenaar van molen De Hoop tot ongeveer 1810, want toen werd zijn zoon Wieger Wiegers Visser als eigenaar genoemd.
Blijkens een advertentie in de Leeuwarder Courant van 7 april 1857 werd een 'ongehuwde middelknecht' gevraagd op de houtzaagmolen van Visser.
Er werden nog twee advertenties in dezelfde krant geplaatst voor een 'middenknecht' op De Hoop, in 1861 en 1869.
De aanbiedingen moesten gedaan worden respectievelijk bij S. Oppedijk Lzn te Woudsend en D.T. de Vries, houtzaagmolenaar te Heeg.

Wieger en Wytske hadden niet slecht 'geboerd'; ze werden ook eigenaarvande boerderij De Eersteling onder Ypecolsga, waarin ze door Aede Lutzens behangschilderingen lieten aanbrengen met afbeeldingen van hun familiebezittingen, onder andere de roggemolen Het Lam en de houtzaagmolen De Hoop. Op het schilderij van De Hoop is in het tweede molenaarhuis vanafde molen een gevelsteen te zien. Deze steen zal dezelfde zijn als die welke later is ontdekt in een riante woning in Aerdenhout en die te maken heeft met houtzaagmolen De Hoop. Op deze steen, van 80 bij 60 cm, is een houtzaagmolen afgebeeld. Daarboven staat te lezen: Anne W. Visser en Michiel W. Tromp. Er onder leest men een rijmpje over twee jonge mannen, die elk aan een kant van de molen op een voetstuk staan:

Dees twee jongelingen, te zaam gemeen,
Die laagen hier de eerste steen
Kinderen van den eigenaar,
Die van dit huis de stigter waar.
Daar weer onder staan de namen W.A. Visser en W.M. Tromp.

De achternamen van de 'jongelingen' kwamen respectievelijk van vaders-vader en moeders-moeder kant. Het vermoeden is dat deze gevelsteen bij de afbraak van het huis naar Amsterdam is verhuisd en eigendom is geworden van een Amsterdamse zakenman-moleneigenaar die een huis bezat in Aerdenhout. Bulthuis tekende De Hoop omstreeks 1790.

Over de houtzaagmolen De Hoop zijn verder weinig bijzonderheden bekend. Hij werd vermoedelijk rond de eeuwwisseling afgebroken.

Bron: zie website Molens van Woudsend

Eigenaar: Schrale.