Molen De Hoop, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

1,2 km ten ZO van de overkluizing
Heerenveen, Fryslân
Schoterland

74 voet

geschiedenis
De Oude Molenweg ontleent haar naam uiteraard aan een korenmolen, maar weinigen zullen die nog hebben gekend.

In 1873 kreeg S. Slagman toestemming van Gedeputeerde Staten van Friesland om de molen op te richten.

De korenmolen werd na hem bediend door J. v. d. Leij, die op zijn beurt opgevolgd werd door H. A. Vosman. Toen die in 1887 trouwde verstuurde hij geen kaartjes, maar wel een vier pagina's tellende "Nieuwe Opregte Huwelijksbode"!

Vosman vertrok later naar Leeuwarden en S. J. Voetberg werd eigenaar van de molen, die "De Hoop" heette. Laatstelijk eigendom van Wed. van K.J. Kalt.

In 1906 werd een motor bijgeplaatst. In 1912 werd de molen publiek verkocht om daarna te worden overgeplaatst naar elders. De molen is in 1913/1914 verkocht en verplaatst naar Oudleusen (Ov) (dbnr 144) en daarna naar Losser (Ov) (dbnr 2633).

Het bijbehorende molenaarshuis - volgens overlevering zonder één spijker gebouwd - bleef na het verdwijnen van de wiekendrager bestaan. De winkel is nu woonhuis geworden, maar het molenaarshuis - als enige aan de weg dwars geplaatst - is nog vrijwel onveranderd. Toen in later tijd de winkel van Couperus erbij verrees, ontdekte men nog een sjabloon voor de meelzakken, dat thans in het museum wordt bewaard.

Jacob Visser.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar onderstaande beschrijving en de foto.

Volgens De Utskoat nr. 93, maart 1999, huurden S.J. Voetberg en A.A. Wisman van 1902 tot 1911 zeilen bij zeilmakerij Wouda in Meppel.