Molen Schansterpolder / Polder 16, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

Nijehaske A (1) 7 Wed. Jan Rienks Smit en mede E.

Spinnenkop
Vijzel 0,5 m opv. h.
9,60 m, houten as en roeden

geschiedenis
De poldermolen achter de Schans komt op deze plaats al voor op een gedetailleerde kaart uit ca. 1730. Ter plaatse was in 1713 sprake van een stuk land “bij ouds het Molen Fentie genaemt”.
De polder stond bekend als Schansterpolder.

Het Nieuwsblad van Friesland van 4 maart 1924 meldde dat het bestuur van de Schansterpolder een watermolen op afbraak verkocht. Deze moest op 1 mei 1924 zijn verdwenen van zijn standplaats. Er staat dat hij "in de Schans te Nijehaske" stond. Dat lijkt op de molen van polder 16, omdat ook de Schans een (nog bestaande) straatnaam in Heerenveen is en polder 16 daarnaast gelegen is.
In de provinciale inventarisatie van 1867 staat hij inderdaad genoteerd als molen van de Schansterpolder met een vlucht van 10,8 meter. De polder was toen 17 ha groot. Het is duidelijk: met de Schansterpolder werd toen een andere polder bedoeld dan later, toen die naam bij polder 19 (Tenbruggencatenummer 03275 a) werd gezet.
Dick Bunskoeke, 21 april 2020.