Molen Polder 4, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

Schoterland
Heerenveen B (1) 232 Bindert Eeltjes Spoelstra en mede E.

Spinnenkop

Bemaalde de polder 4 (< 15 ha).

Het Nieuwsblad van Friesland van 25 mei 1917 meldt dat er land is “bij ’t Meer onder Luinjeberd, beoosten eigendom van den heer J.G. Gerritsma”.

In Nieuwsblad van het Noorden van 11 maart 1926 staat het volgende:
Heerenveen. De watermolen in Gerritsma's Polder te 't Meer is door den wind over de kop geslagen en vrijwel geheel vernield. De zoon van den huurboer had juist den molen verlaten. Door het opgestuwde boezemwater zijn in de omgeving van Heerenveen tal van landerijen ondergeloopen.

Dan is natuurlijk de vraag welke molen dit nu was.
Volgens het adresboek van FRL van 1928 woonden er twee veehouders Gerritsma aan ’t Meer, op de toenmalige nos. 87 en 111. De molenaar van “de Volharding” woonde destijds op no. 86 (thans ’t Meer 203).
Toen in 1922-1923 het ontwerp van het waterschap De Schoterlandsche Compagnonsvaart werd besproken roerde Joh. Gerritsma van ’t Meer zich veel als belanghebbende. Hij woonde in 1928 met veehouder G.J. Gerritsma op nummer 111, maar was zelf fouragekoopman.
Als ik echter afga op wat later polder Gerritsma was (windmotor), dan moet het polder 4 zijn. Dat komt ook in de buurt van no. 87 van 1928 (veehouder W. Gerritsma), want die poldermolen was vrijwel recht tegenover “de Volharding” gelegen. De molen was in 1832 van (mede) eigenaar Bindert Eeltjes Spoelstra en op 23 januari verkocht hij met compagnons “een stuk weidland in een polder, de oostkant te Het Meer” voor 1300 gulden aan … Johannes Gerrits Gerritsma te Het Meer!
Deze oplossing geeft echter wel een groot probleem: Ten Bruggencate heeft de molen nog compleet gezien in augustus 1928! Werd hij weer hersteld?

Kennelijk wel, want de NRC van 23 april 1929 meldt:
De watermolen in den polder van den heer C. Gerritsma te 't Meer bij Heerenveen is afgebroken en wordt vervangen door een motor.
Dick Bunskoeke, 23 okt. 2014.