Molen De Duif, Kollum

Kollum, Fryslân

De Duif

Kollum
Noardeast-Fryslân, Fryslân
Kollumerland en Nieuwkruisland

geschiedenis

Het gemeenteverslag van Kollum uit 1852 noemt drie molens in Kollum: die van Formsma, Duinkerk en Keuning. Twee van deze korenmolens zouden kort na 1836 gebouwd zijn.

21-08-1846: Leeuwarder courant

Verkoop van een' Korenmolen te Kollum.

De Notaris C. H. BEEKHUIS, te Buitenpost, zal, op Maandagen den 7 en 21 September 1846, provisioneel en finaal, telkens des namiddags ten 4 ure, in het Logement de Roskam, te Kollum, publiek, bij strijk- en verhooggeld, verkoopen : Eenen welbeklanten en in 1843 nieuw gebouwden KORENMOLEN, voorzien vait Pel-, Rogge- en Wcitsteenen ; alsmede 1 bunder 43 roede 50 el, ROUW- L.AND; alles staande en gelegen aan den Trekweg te Kollum, kadastraal bekend gemeente Kollum, sectie C, nos. 309, 607 en 068; door den eigenaar W. Hettema, wordende gebruikt; de Molen 12 November en het Land 5 Maart e. k. , te aanvaarden

Volgens een advertentie in de Groninger Courant van 13 September 1857 was J. Formsma, molenaar te Kollum, toen op zoek naar een pel- en rog(ge)molenaarsknecht.

De molen zou zijn verbrand door een omgevallen petroleumstel, op 9 november 1910.

Het bouwjaar is 1843.
Dick Bunskoeke, 20 okt. 2011.

trivia

De molen stond ongeveer op de plaats waar voorheen De Steenen Berg was, ook goed te zien op de kadasterkaart 1811-1832.