Molen Polder 1/ Stienser Oudland, Stiens

Stiens, Fryslân

Leeuwarden, Fryslân
Leeuwarderadeel

De kleppen waren aan de voorzijde rood geverfd en aan de achterzijde geel.
68 voet, zelfzwichting

geschiedenis
In 1841 werd de molen gebouwd door molenmakers uit de omgeving van Warga. Vanaf zijn bouwjaar werd de molen bemalen door Hilbrand Jelles Schuurmans. Hij bemaalde de polder 1 (Stienser Oudland, 115 ha) naar de Warge.

Hij was oorspronkelijk uitgerust met zeilen, maar in 1914 kreeg hij zelfzwichting, tot grote voldoening van molenaar Thomas Schuurmans. Op 26 januari 1926 brak er door verrotting een roede, deze werd in april vervangen.

In 1929 had de molen een nieuwe vijzel met vijzelbak nodig hetgeen een bedrag van ƒ 4000,= vergde. Maar dit ging helaas niet door, in plaats daarvan nam een windmotor de bemalingstaak over, kostprijs ƒ 13.000,=.

Deze windmotor Herkules (fabrikaat Stokvis en Zonen, Rotterdam) werd in 1964 afgebroken. De romp diende nog enige tijd als opslagplaats, maar is daarna ook afgebroken.

- archief Ten Bruggencate.
- herinneringen van Douwe Schuurmans (molenaarszoon uit 1913, die net geen molenaar meer kon worden) in Watermolenherinneringen (6), artikel door G.D. Wijnja in De Utskoat nr. 15, sept. 1979.
- Berichten van, voor en over molenaars en molenvrienden, art. door GDW in De Utskoat nr. 78, juni 1995.

trivia
Beschrijving 2e foto: de molen met de familie Schuurmans, vader en moeder, de jongste Grytsje op het hek. Thomas, Minke en Douwe. Opname 1928.