Molen De Hoop, Berltsum/ Berlikum

Berltsum/ Berlikum, Fryslân

aan de Berlikumervaart
Waadhoeke, Fryslân

wieken voorzien van zelfzwichting

1865 deels verbrand 1930 afgebroken
geschiedenis

In 1828 richtte A.L. v.d. Meij een molen op aan de Boterhoek te Berlikum. Deze werd, na bouwvalligheid, vervangen door de molen de Zeldenrust welke in 1842 door de bliksem werd getroffen geheel afbrandde. Een jaar daarna in 1843 werd de nieuwe molen De Hoop gebouwd.

Op 10 mei 1865 sloeg de bliksem in de molen waarna hij weer is verbrand. Kennelijk niet geheel. Na de Eerste wereldoorlog ging het houtzaag bedrijf bergafwaarts waarna in 1930 de slopershamer een einde maakte aan deze zaagmolen.

Eigenaar was Van der Mey.
Informatie van Johan Kroon, 3-1-2005.

Zie voor de geschiedenis dbnr 14935

Nieuwsblad van Friesland : Hepkema's courant, 05-02-1908
J.l. Vrijdag, in den vooravond, werd het in eens een noodweer. Een roetzwarte lucht, gierende windvlagen, sneeuw buien, felle bliksemstralen.
Te Berlikum werd door de bliksem den houtmolen van den heer D. L. v.d. Meij getroffen; er ontstond echter geen brand of schade van betekenis.

Op 22-03-1914 berichtte de Franker Courant: BERLIKUM.
Donderdag had hier op de houtzaagmolen van den heer D. v. d. Meij een ernstig ongeval plaats. W. G., knecht op dien molen, kwam met zijn linkerhand tusschen het raamwerk. De hand werd zwaar gekwetst, zoodat direct geneeskundige hulp moest worden ingeroepen. De man heeft nog steeds veel pijn aan het getroffen lichaamsdeel.

trivia

De interieurfoto op blz. 61 in het Fries Molenboek is niet van de molen in Berlikum, maar van De Zwaluw te Birdaard.
Bron: De Utskoat nr. 50, juni 1988.