Molen De Liefde, Workum/ Warkum

Workum/ Warkum, Fryslân

Hemelumer Oldeferd en Noordwolde
Workum A (4) 907 Jetze Harmens van Wetzinga, olijslager

wederopbouw
herbouwplannen
geschiedenis
De molen bestond al in 1703, toen hij met "derselver molenhuis met sijn gereedschappen ende de pol landts waar op de selve staat gebouwt sampt de gerechtighheyt van de vrije gangh van Algerbuiren tot en aff deselwe molen" werd verkocht. In 1664 stond op de kaart hier ook al een molen aangegeven, maar niet zeker is of dat ook al een oliemolen was.

In 1777 was de molen eigendom van enkele Bolswarders, die hem aan de burgemeester Gerryt Jans van der Zee van Workum verkochten voor 8700 carolusgulden. De kofschipper Harmen Pieters van Wetzinga werd in 1783 als eigenaar genoemd; hij overleed in 1808. De molen was toen van enkele compagnons, die de uitgaven lieten bijhouden tot begin 1814. Het uitgavenboek is in het Rijksarchief te Leeuwarden bewaard gebleven.

In 1814 werd de molen verkocht. De advertentie in de Leeuwarder Courant meldde daarvan: "Eene uitmuntende, extra welbeklante en zedert eene reeks van jaren met goed succes gedrevene OLYMOLEN, DE LIEFDE genaamd, met het daarbij staande PAKHUIS, waarin meer dan tweehonderd lasten GRANEN kunnen geborgen worden, alles staande en gelegen te Workum aan het Vliet, direct vrij te aanvaarden."

Tot 1864 werkte de molen alleen op windkracht. In dat jaar kreeg A. Visser Wzn. toestemming om een stoommachine in de molen te plaatsen.

Later waren nog eigenaars Yutema en Romke Potma totdat de molen in 1931 (*) werd afgebroken.

*De molen was op 25 augustus 1727 eigendom van Pieter Allegra en Frans Suskis Elgersma. Die dag werden er door de harenmakerij in Koog aan de Zaan een paar nieuwe haren afgeleverd.

Bron: GAZ. PA 0031-88 administratie buitenmolens 1726 - 1729.
Info:Ron Couwenhoven

Leeuwarder Courant, 14-02-1898

WORKUM, 11 Febr. In den oliemolen van de heer Potma alhier geraakte een der werklieden met een hand tusschen een der kamraderen, met het gevolg dat twee van zijner vingers werden verbrijzeld.

trivia
Het molenhuis met de bijgebouwen staan nog op dezelfde plaats maar zijn wel geheel verbouwd voor de watersportrecreatie.

J. Wetzinge, oliemolen De Liefde te Workum, vóór 1703-1931.
Bron: Uit de knipseldoos nr. 54, art door Popke Timmermans in De Utskoat nr. 96, dec. 1999.

(*) De molen werd gebouwd in 1657 door de Zaanse molenbouw Louris Lourissen (zie Zaanse Encyclopedie) en is gesloopt na de laatste verkoop in 1921. Volgens de Leeuwarder Courant van 5 december van dat jaar werden er afbraakgoederen verkocht "op het terrein van den geamoveerden Oliemolen" in Workum.
Informatie van Dick Bunskoeke, 4 december 2009

*Als de geluiden rond molenbouwplannen ons niet bedriegen, herrijst in de stad Workum oliemolen De Liefde. Deze molen stond ooit ten noorden van de stad aan de trekvaart naar Bolsward. Daar zal hij overigens niet weer opgebouwd worden. Zoals de plannen nu zijn gebeurt dat op de Stedspôle. De tekeningen zijn inmiddels klaar, nu alleen de vergunningen nog. Initiatiefnemer Henk de Haas is optimistisch. De molen zal er weer precies zo uit komen te zien als zijn schitterende voorganger. Behalve dat er olie geproduceerd gaat worden, is men ook van plan er een mosterdmalerij in te bouwen. Kortom, ambitieuze plannen voor de stad Workum. Het treft dat hier ook een actieve groep vrijwillige molenaars verenigd is in de Molenstichting Nijefurd. Hoe die club gaat heten na de mogelijke fusie tot een grote Zuidwesthoekgemeente is nog niet aan de orde.
Bron: De Utskoat 17-01-2010