Molen Bosmapolder, De Kievit, Hindeloopen/ Hylpen

Hindeloopen/ Hylpen, Fryslân

Hemelumer Oldeferd en Noordwolde
Hindeloopen B (1) 54 Wed. Jappe Wiggerts

Spinnenkop

Bemaalde de polder Bosma (70 ha).

Deze molen heette "de Kievit" en had een vlucht van 12 meter. Volgens de staat van polders die het provinciaal bestuur in 1867 liet opmaken was hij in 1812 gebouwd.

In het Nieuwsblad van Friesland van 2 november 1928 staat dat een boerderij bij het station van Hindeloopen "met de opstal van een watermolen, benevens laan en brug" en bijna 29 ha (78 pondemaat) land in delen was verkocht. Huurder was F. de Boer geweest en alles lag "in den polder 'De Kievit'".

Nieuwsblad van Friesland, 8 april 1931:
"Thans heeft men plannen gemaakt om den Wiskepolder en dien van de Kievit te combineeren. Reeds is er een voorloopig bestuur (...) gevormd, dat het plan verder zal uitwerken. De Wiske-molen en de Kievit zijn reeds buiten werking gesteld en vervangen door een proef-motorgemaal."
Vervolgens wordt nog de vergeefse inspanning van De Hollandsche Molen gememoreerd: de bemalingskosten van de gecombineerde polders waren nu eenmaal aanzienlijk lager per ha.

Zutphensche courant, 11 apil 1931
Verdwijnende molens. ! Hindeloopen zullen twee poldermolens door één motorgemaal worden vervangen. De vereeniging „De Hollandsche Molen" wendt pogingen aan den molen in den Wiskepolder voor afbraak te behoeden. Verleden jaar werden in die omgeving twee molens afgebroken

Vreemd is wel dat de waterstaatskaart van 1922 nog steeds van Bosmapolder spreekt (net als 1873) terwijl in 1928 duidelijk polder De Kievit wordt vermeld in de krant en er geen enkele Bosma bij betrokken was.

In 1931 werd de polder samengevoegd met de Grote Wiskepolder, en werd de molen gesloopt.
Dick Bunskoeke, jan. & 23 nov. 2014