Molen Windmolen van Gemert / De Beer, Gemert

Gemert, Noord-Brabant

De Peel
Gemert K (2) 641 Domeinen

Ronde molen
cilindrische bovenkruier

geschiedenis
Op 1 april 1364 verkocht Didderic van Ghemert onder andere de windmolen aan de Duitse Orde. Het zou de voorloper van de stenen bergmolen De Beer zijn geweest.

De molen werd in 1881 gesloopt en had een onderbouw in de vorm van een toren. Dat we hier met een torenmolen te doen hebben wordt mede ingegeven door de vondst in 1914 van de overblijfselen van een gracht, die het terrein waarop molen De Beer heeft gestaan, omringde. Van meerdere torenmolens is bekend dat ze oorspronkelijk bij een kasteel stonden en al dan niet in de verdediging waren opgenomen. Als voorbeelden gelden Gennep, waar in 1413 een heektoren van kasteel Lonesteijn tot Torenmolen werd omgebouwd en Well, waar omstreeks 1400 een torenmolen binnen de buitengracht van het kasteel stond.
Bron: "Torenmolens in Noord-Brabant", Wim en Wiro van Heugten, Brabants Heem 1984 pag. 14-22.

trivia
Gegevens: Detail uit een kaart uit 1794, getekend door landmeter A. Coppens naar een origineel uit 1664.
De originele kaart uit 1664 is gebruikt bij de beslechting van een grenstwist tussen de Commanderij Gemert van de Duitse Orde en het naburige Land van Ravestein.
De hier afgebeelde Gemerse molens waren eeuwenlang eigendom van de Commanderij van Gemert, molen "De Beer" (rechts) vanaf 1364, molen "Het Zoudvat" (links) vanaf de bouw in 1544. Oktober 1794 werden de bezittingen van de Commanderij, inclusief beide molens, genaast door de Franse Republiek.

Bronnen:
*Caarte Figuratief gemaakt bij ons ondergeschreeven Geswooren Landmeeters in Comformiteijt van den Accoort opgericht tusschen zijn Vorstelijke Durchlucht den Hertog Van nuijburch etc ende de gecommitteerde des Landts Ravensteijn ter eenre, ende zijn Eerweerde Genade den vrijheer van Virmundt duijts ordens Ridder Commandeur tot Gemert [etc.]
Uit: Collectie kaarten en tekeningen Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC)

Informatie van Antoon Reijnen, 16 december 2017