Molen Blauwe Molen, Megen

Megen, Noord-Brabant

2 koppel maalstenen

vermeld
1865 verplaatst 1872 verbrand
opvolger
geschiedenis
Deze molen werd eerst verplaatst naar de plek van de huidige molen (0,4 km ZW der kerk), maar verbrandde spoedig daarop in 1865.

Uit 1357 is al een vermelding van een molen bekend.
Jacob van Deventer geeft de molen weer op zijn kaart van Megen uit ca. 1560.

Deze molen was eigendom van de Graaf van Megen die hem via Domeinen liet veilen op 5 mei 1815. De molen werd gekocht door D. v.d. Doelen (bron: Nationaal Archief, Financiën: verkochte Domeinen, Nummer: 2113).

Kadaster 1832: "Een windgraanmolen die in gebruik is bij de eigenaars, de weduwe en de kinderen van Daniel van den Doelen. Deze houten molen ligt heel gunstig in de buurt van de dorpskom, is goed onderhouden en heeft twee paar molenstenen. De netto huurwaarde is in vergelijking met andere molens in de buurt geschat op ƒ 450."

De standerdmolen verbrandde op 21 november 1872 omstreeks 1 uur 's nachts. Eigenaar was toen Jan Francis Hugo van den Meulen, de oorzaak was aan onvoorzichtigheid toe te schrijven. De schade bedroeg ƒ 7000, de verzekering dekte ƒ 5000. Verder verbrandde er voor ƒ 464,50 aan rogge, mout, garst, boekweit en zakken.

Onderdelen van de standerdmolen werden gebruikt bij de bouw van de nieuwe, nog bestaande molen. Van den Meulen was in 1876 nog molenaar op die nieuwe molen.

Bron: ""DESIRE", Stellingmolen te Megen", Kees van der Wiel, 1993 (verzameling H. van der Kaay).

molenaars/eigenaars waren:
05-05-1825 – 18-12-1820 Daniël van der Doelen (ged. 05-12-1780 te Rosmalen – overl.18-12-1820)
trouwde (1e)op 14-05-1809 te Cuijk met Gertrudis Driessen( ged. 05-12-1780 te Megen), molenaarster te Megen.
Geertrudis Driessen hertrouwde met molenaar Jan Schick.

Antonius Theodorus van der Doelen (zoon) , geb. Megen 4 juni 1812, Korenmolenaar te Megen, overl. Megen 30 jan. 1878, 65 jr. oud , tr. Megen 8 mei 1866

1863, Anthonius Theodorus van der Doelen doet een verzoek de molen te verhuren.

21-11-1872 Jan Francis Hugo van den Meulen, eigenaar