Molen Van Bree, Megchelen

Megchelen, Gelderland

Megchelen
Oude IJsselstreek, Gelderland
Achterhoek en Liemers

1951 onttakeld 1966 gesloopt
geschiedenis
In een aankoopakte van mijn grootvader staat dat hij de molen aankocht in 1867, vermoedelijk van een oom.
In de akte is te lezen:
“Gekocht Molen te Megchelen met drie percelen grond van Molenaar Gerardus van Bree wonende in Anholt Duitsland ,verkocht aan Molenaar Theodorus van Bree voor de prijs van drie duizend gulden .”

De molen heeft gedurende de oorlog flink wat schade opgelopen waarvoor een vergoeding is verstrekt na de oorlog.

In een document van de PROVINCIALE DIRECTIE VAN DE WEDEROPBOUW EN VOLKSHUISVESTING IN GELDERLAND werden enkele punten genoemd: zie de afbeelding.

Molenaar Reinierus van Bree was in 1944 overleden, zijn vrouw bleef achter met 1 dochter Reiniera Dorothea van Bree die in 1955 is overleden.
Zij was de eigenaresse van de molen na de dood van haar vader Reinierus van Bree.
In 1951 werd de molen verhuurd aan Het Ministerie van Oorlog voor 10 jaar als uit kijktoren, er is toen een geheel nieuw trap aangebracht en een waterdichte vloer . De molen was toen al onttakeld.

Na onttakeling in 1951 is de molenromp blijven staan. Op de molenromp is in 1952 een uitkijkpost (luchtwachtpost) van het Korps Luchtwacht Dienst (KLD) ingericht, met postnummer 1K3 (postnaam Megchelen). Het doel was het waarnemen van laagvliegende vliegtuigen - het is dan de tijd van de Koude Oorlog. De heer Th.G.H. Hakvoort uit Megchelen was rond 1956 postcommandant van deze luchtwachtpost. Eigenares van de molen was toen weduwe van Burg. In 1964 is het KLD hier opgeheven en is de functie als luchtwachtpost komen te vervallen.
Huidige situatie onbekend, molenromp vermoedelijk uiteindelijk gesloopt.
Informatie van Sandra van Lochem, 17 juni 2012

Vanaf 1955 was de echtgenoot Anton H. Tillmann van R.D. van Bree de eigenaar.
Hij liet in 1966 de molen slopen door een slopersbedrijf. De molen werd met hamer en beitel door enkele mensen voor de helft opgehakt. De belt er omheen was al eerder afgegraven.
Informatie Bonnie Tillmann, kleinzoon van R.T. van Bree, 27-4-2014

In De Molenaar van 23 feb. 1921 vroeg Van Bree, Molen Megchelen bij Gendringen: een ijzeren Molenroede, lang 21 tot 23 M dik 34 X 36 in goeden staat.