Molen De Reiger / Sijtsma's Molen, Hallum

Hallum, Fryslân

1,3 km ten NW dorp vlakbij Marrum ten Z Heerenwegster Vaart
Noardeast-Fryslân, Fryslân
Ferwerderadiel

voorganger
geschiedenis
De molen stond 1,3 km ten Noordwesten van het dorp (vlakbij Marrum), en ten zuiden van de Heerenwegster Vaart.

De molen was gebouwd in 1848 als koren- en pelmolen. De ijzeren as was 4,40 meter lang.

Toen hij voor de laatste maal werd verkocht in 1926 was M. Sijtsma huurder. Op 20 december van dat jaar waren de restanten van de molen te koop bij opkoper P. de Vries. De molen werd gesloopt in 1927.

Bronnen:
- Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.
- Informatie van D. Bunskoeke, 11 februari 2008.

BELANGRIJKE HOUTVERKOOPING 0. HALLUM
Op Maandag 20 Dec. 1926, 's morgens 9 1/2 uur, bij de brug aan het scheepsvaarwater tusschen Hallum en Marrum, verkoop á, contant van:
De geheele zeer beste AFBRAAK van den korenmolen aldaar, bestaande in pl. m. 10 Am. grenen en eiken balken, lang pl. m. 15 M. 40 X 50 c.M., pl. m. 15 dito lang pl. m. 8 M. 40 X 50 c.M., groote partij Am. grenen balken in verschillende lengten, molenroede, ribhout, palen, juffers, plankhout, trappen, kozijns, ramen, schuurdeuren, brandhout, enz. Voorts 2 houten pompen, 7 maal- en pelsteenen, ijzeren molenas, van achterkant pen tot voorkant hals lang 4.40 M roedegaten 35 X 50 c.M., grenen stander, 3 blokken riet, partijtje steen, pannen, enz. Alles vanaf heden te zien. P. DE VRIES, Dokkum.

Bron: Leeuwarder courant, 15 dec. 1926.