Molen Iestpolder, De Iestmolen, Finkum/ Feinsum

Finkum/ Feinsum, Fryslân

Leeuwarden, Fryslân
Leeuwarderadeel

muonts, grondzeiler
Zelfzwichting op beide roeden

geschiedenis
Nadat de polder al in 1841 was opgericht, werd op 7 januari 1842 de stichtingsakte voor oprichting van de Iestpolder geregistreerd. De polder had als noordgrens de Hijumervaart, als zuidgrens de Finkumervaart, ten westen was de begrenzing 'de polder van Jacob Jans Twijnstra' en ten oosten de 'Hooge Heerenweg'. De polder had een oppervlakte van ongeveer '200 bunders', verdeeld over 42 eigenaren.
Vanaf het begin was het de bedoeling de polder door een molenaar, die telkens voor twee jaren mocht worden benoemd te laten bemalen, dit onder toezicht van drie gecommitteerden.
Bron: Archieven.nl.

trivia
Op de bovenste foto zijn de molenaar van der Meer en zijn familie te zien. Op het riet van de achtkante bovenbouw zit een schaduw van een windmotor, hieruit blijkt dat de windmotor al gereed was toen de molen werd gesloopt.
Pieter Hofkamp, 3 november 2004.