Molen Dongjumerpolder, molen 2, Dongjum/ Doanjum

Dongjum/ Doanjum, Fryslân

Sexbierum D (5) 798 Jan Coopmans

vijzel

beide roeden zelfzwichting

Dongjummerpolder, 685 ha, bemalen door twee molens.

In de Franeker Courant van 19 juni 1931 staat dat op 29 juni door het bestuur van het waterschap De Dongjumerpolder aanbesteed werd “Het amoveeren van een grooten watermolen, waarvan de afbraak aan den aannemer komt en het ter plaatse bouwen van een bemalings-gebouwtje.” De molen zal dus rond die tijd zijn verdwenen.
Dick Bunskoeke, 22 nov. 2022.

Volgens een artikel in de Leeuwarder Courant van 2 november 1931 werd toen een gemaaltje met een Kromhout-motor in gebruik genomen. Dit was ter vervanging van de oude molen aan de Slachtedijk, die "zodanig aan verval van krachten leed dat herstel onmogelijk bleek".
Bron: "Molens in en om Franeker. Een rijk verleden", Tj. Severein, 2010.

trivia

In een advertentie in de Leeuwarder Courant van 30 juni 1884 bood de voorztter van het Waterschap "de Dongjumerpolder" twee molens aan wegens overbodigheid. Ze hadden een vlucht van 12,5 m (ca. 41 voet) resp. 7,74 m (ca. 28 voet). De grote molen werd in de LC van 26 juni 1885 nogmaals aangeboden.
Bron: "Molens in en om Franeker. Een rijk verleden", Tj. Severein, 2010. Hierin zijn ze genummerd 33 en 34.

NB Dit waren niet de beide grote poldermolens, doch vermoedelijk onderbemalingsmolentjes.