Molen van Eelke Ymessen, Franeker/ Frjentsjer

Franeker/ Frjentsjer, Fryslân

Franeker/ Frjentsjer
Waadhoeke, Fryslân
Vijfhuizen
Franeker C (4) 485 IJme Johannes IJmezen, pelmolenaar

geschiedenis
Koren- en pelmolen van Eelke Ymessen, een rietgedekte achtkante stellingmolen op een wit houten onderstuk en met een rietgedekte kap. Beide roeden waren oudhollands opgehekt. Gebouwd in 1780. De grootte van het perceel was 250 m2.

In 1832 was IJme Johannes IJmezen, pelmolenaar, te Franeker eigenaar. In 1856 kreeg J.S. Sytsma, weduwe van Y.J. Ymessen, vergunning tot het inrichten van haar pelmolen tot korenmolen.

In 1876 waren de gebr. Ymessen eigenaar, terwijl hij in de 20e eeuw in handen kwam van de molenaars Pieter en Kornelis Piebes van Rozendal uit Franeker en Sint Jacobiparochie.

In 1900 vroeg de wed. E. Ymessen (E. Ymessen overleed in 1899) te Vijfhuizen onder Franeker een molenaarsknecht.

In 1909 werd de molen geveild, hij was toen in gebruik bij mej. de wed. E. IJmessen en kinderen en had toen drie koppel maalstenen en een pelsteen. Op afbraak verkocht aan S. de Visser te Makkum.

Laatste eigenaar Rozendal. De molen werd gesloopt in 1926.

Publicaties:
- Langs oude Friese windmolens. G.D. Wijnja. Leeuwarden 1977.
- Molens in Friesland in oude ansichten, deel 2 nr.11 boven. D.M. Bunskoeke en P. Timmermans. Zaltbommel 1982.
- De Molenaar: 11 april 1900, 15 september 1909, 20 januari 1926.
- Leeuwarder Courant: 15 februari 1856, 3 september 1909, 2 september 1950 (gem.).
- Franeker Courant: 10 en 17 mei 1968 (gem.).
- Informatie van Saskia Steinhorst.
- Informatie van Dick Bunskoeke, 23 okt. 2010.

Franeker courant, 15 oktober 1940
Wed. IJ. IJmessen deelt mede, dat zij haren Pelmolen thans ook heeft ingericht voor het malen van Rogge, Weit en Beestenvoer.

NB. Uit dit bericht kun je opmaken dat de molen dus nog niet gesloopt was in 1926. Of dit bericht hoort niet bij deze molen., De Red. NSR 6-10-2022

Franeker sektie C nr.485 (Lollum)(1832). Molen nr.6b. 496-3010c.
De pelmolen van Ieme Johannes. Komt voor op de stafkaart uit 1854 en de waterstaatskaart uit 1874. Standplaats 900 m ten OZO van de kerk aan de zuidzijde van de Leeuwarder Trekvaart bij Zevenhuizen.

De pelmolen van IJmessen uit 1795.
Deze molen had een VOORGANGER,WIPMOLEN met stelling.