Molen (korenmolen), Laren

Laren, Gelderland

Zuthpenseweg
Lochem, Gelderland
Achterhoek en Liemers

beide roeden zelfzwichting

geschiedenis
De molen was tot in de 1930-er jaren in bedrijf, en werd toen wegens toenemende windbelemmering door steeds hoger wordend geboomte van omliggende landgoederen stilgezet.
De molen was eigendom van de Coöp. Landbouw- en handelsvereniging. Op 7 oktober 1948 werd er een sloopvergunning afgegeven.

Bouwjaar 1870.
De molen was kennelijk geëlektrificeerd, want volgens contract met de PGEM mocht hij niet meer op windkracht gebruikt worden. De Coöperatie hield de molen in stand vanwege het landschapsschoon.

Ik ben nu 81 jaar en kleinzoon van de toenmalige molenaar Gerhard Oplaat (18 sept. 1880 - 22 maart 1962). Hij was molenaar in dienst van de familie Kok, die eigenaar van de molen was voordat de “Coöperatie” de molen overnam.
Ik weet nog dat de molenaar de molen kon laten draaien, misschien was dat elektrisch. Het echte malen van graan werd in de malerij gedaan, aangebouwd aan het woonhuis. Ik weet nog waar de plaats was, waar de jenever was verstopt. Bij elke levering van graan (zakken van 70 kg) door de boer, werd een glaasje genuttigd.
Zoon Dirk Jan, mijn vader, werd ook molenaar, maar was later directeur/zaakvoerder van de Landbouwcoöperatie in Neede en Markelo.
Gerhard Willem Oplaat, 1 nov. 2020.