Molen Hillen / Welgelegen, Voorstonden

Voorstonden, Gelderland

Voorstonden
Brummen, Gelderland

zeskante bovenkruier

afgebrand
geschiedenis
Het was een zeskante bovenkruier, een vorm die we niet veel (meer) tegenkomen. Des te meer jammer dat hij door de vlammen werd verzwolgen. Er zijn nog slechts enkele zeskanten in ons land, zoals te Ommen, Niebert, Haps en Aagtekerke.
Eén roede voorzien van Ten Havekleppen, terwijl er op de andere roe het Oudhollands wieksysteem was aangebracht. De Ten Havekleppen werkten dmv een zwichtring, de as was namelijk niet doorboord.

De Welgelegen te Voorstonden was een stellingmolen met een lage stelling. Zoals bij deze molens wel vaker voorkomt, was de ondersteuning van de stelling verticaal naar de grond. De molen had Ten Have-kleppen op één roede, een Achterhoekse constructie.

Bron: "Het Zaagblad", Vereniging Vrienden van de Bolwerksmolen, 1990, 5, Lammert van Beek.
jnjv
Erik Stoop, 23 januari 2009

Zutphensche courant, 25-11-1873
Er wordt ten spoedigste GEVRAAGD : Een bekwame molenaarsknecht op een windmolen.
In persoon of met gefrankeerde blieven , van goede getuigschriften voorzien, zich te vervoegen bij de Wed. BOVEN DORP te Voorstonden, onder Brummen.

Zutphensche courant, 07-03-1879
W.G. Bovendorp, Molenaar te Voorstonden, vraagt tegen 1 Mei een Broodbakkersknecht

Zutphensche courant, 08-09-1879
W.G. Bovendorp, Molenaar Voorstonden, vraagt 1 Nvember of eerder een Bakkersknecht

Zutphensche courant, 02-04-1888
W. G. BOVENDORP, Molenaar te Voor stonden , maakt bekend,
dat hij zijn zaak heeft overgedaan aan J. W. GERRITSEN, welke hij in vertrouwen aanbeveelt, en bedankt door dezen zijne begunstigers voor het zoo vele jaren genoten vertrouwen.

Mij houdende aan bovenstaande advertentie, beveel ik mij minzaam aan, en hoop het vertrouwen door mijnen voorganger genoten te zullen behouden en waardig maken. J. W. GERRITSEN. Voorstonden, 1 April 1888.

Zutphensche courant, 07-04-1888
J. W. GERRITSEN, Molenaar te Voorstonden bij Brummen, vraagt
tegen 1 Nei a.s. een Molenaarsleerling, liefst eenigzins met het vak bekend.

Het nieuws van den dag : kleine courant, 27-06-1898
Te Voorstonden (gem. Brummen) zijn Donderdagmiddag jl. het woonhuis en de schuur van den molenaar en bakker J. W. Gerritsen tot den grond afgebrand. De vlammen grepen zóo snel om zich heen, dat niets kon gered worden; een kalf is omgekomen. Door den gunstigen wind bleef de in de onmiddellijke nabijheid staande molen behouden. De oorzaak is niet met zekerheid bekend.

Zutphensche courant, 20-09-1902
J. W. GERRITSEN, Molenaar Voorstonden vraagt een Boerenknecht

Zutphensche courant, 02-04-1904
J. W. GERRITSEN, Molenaar, Voorstonden, vraagt tegen Hlei eene flinke Meid, p. g.

Zutphensche courant, 17-03-1911
J. W. GERRITSEN, molenaar te Voorstonden, vraagt tegen Mei een Boerenknecht P. G.

Zutphensche courant, 03-03-1916
J. VV. GERRITSEN, Molenaar, Voorstonden, vraagt tegeiw 1 Mei een boerenknecht p.g.

Algemeen Nederlandsch landbouwblad, 17-04-1926
BOERENKNECHT gevraagd tegen Mei, bij J. W. Gerritsen, Molenaar Bakker, Voorstonden.

Zutphensche courant, 11-02-1927
J. W. GERRITSEN, Molenaar en Bakker, Voorstonden, vraagt tegen Mei een BOERENKNECHT genegen twee dagen per week brood te bezorgen.

De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad, 14-10-1957
In Voorstonden Oude molen in vlammen opgegaan
(Van onze correspondent) In de vroege morgenuren van zaterdag is te Voorstonden (gemeente Brommen) de mooie, nog in bedrijf zijnde molen van de heer J. P. Hillen, in vlammen opgegaan. Ook een grote schuur, welke in de nabijheid van de molen stond, werd een prooi van het vuur, benevens een grote party koren, welke in de molen was opgeslagen. Men vermoedt dat kortsluiting de oorzaak van de brand is geweest. De schade, die door de verzekering wordt gedekt, beloopt een bedrag Van f100.000. Tegen half vier werd de molenaar door zijn buurman gewekt, nadat diens zoon door het schijnsel en knetteren der vlammen was wakker geworden. Toen de brandweren van Brummen en Eerbeek ter plaatse arriveerden viel er niet veel meer te redden. De romp van het bouwwerk was toen reeds op enkele plaatsen ingestort. Het nablussen vorderde geruimte tijd. De molen werd in 1856 gebouwd en stond op de lijst van de stichting tot behoud van monumenten. Het ls nog niet bekend of de molen ln zijn oude vorm zal worden herbouwd.
Bij de ingang naar de vm molenlokatie staan 2 blauwe 'loper'molenstenen

trivia
Eén roede voorzien van Ten Havekleppen, terwijl er op de andere roe het Oud-Hollands wieksysteem was aangebracht. De Ten Havekleppen werkten dmv een zwichtring, de as was namelijk niet doorboord.