Molen Vierpolders, bovenmolen, Dordrecht

Vierpolders, bovenmolen

ter hoogte van de huidige Viottekade hoek Frans Lebretlaan
Dubbeldam B (1) 178 De Zuid Polder van Dubbeldam

1858 dubbel scheprad

In 1718 besloten de polderbesturen van de polders Oud-Dubbeldam, de Noord- of Merwedepolder, de Zuidpolder en de Alloysen- of Bovenpolder samen te gaan werken.
Dit samenwerkingsverband heette toen de Vierpolders.
De molen werd als bovenmolen (de oorspronkelijke molen van de Zuidpolder werd toen ondermolen).
Het gebied van Vierpolders breidde uit, hierdoor ontstonden:
in 1758 de Hania's polder,
in 1777 de Zuid-Buitenpolder
in 1780 de Noord-Buitenpolder
in 1829 de Nieuwe-Noordpolder
in 1829 de Jager en Windhondpolder
in 1922 de Nieuwe Hania's polder en de Kooikilpolder

Vierpolders, bovenmolen:
In 1738 werd besloten de boezems van de polder Oud-Dubbeldam en die van de Zuidpolder te verbinden en er een nieuwe molen te stichten.
De bestaande molens in de Watermolenweide en bij de Smitshoek voldeden niet meer. Daarom werd er een ronde stenen schepradmolen bij gebouwd die als bovenmolen zou gaan dienen voor beide polders en loosde via een sluis door de 's-Gravendeelsedijk in de Oude Maas. De bestaande molens in de Watermolenweide en bij de Smitshoek werden toen benedenmolens die uitsloegen op de vergrote boezem.

Tegenover de nieuwe ronde stenen molen werd een nieuwe sluis door de Noordendijk gelegd, uitwaterend op de Vlij. De molen werd gerezen en verbouwd tot vijzelmolen.

In 1857 besloot men om ook de wipmolen aan de Watermolenweide te laten rijzen

Vierpolders
09-06-1858  De aanbesteding vond plaats voor het wijzigen van een enkele schepradmolen in een dubbele schepradmolen.
Ter versterking van de afwatering werd in 1863 in de Noord- of Merwedepolder een bovenmolen gesticht, iets ten noorden van de uitwateringssluis, buitendijks.
In 1865 werd de stenen bovenmolen verbouwd tot een dubbele schepradmolen. Ook de kap werd vervangen.

1870 verdwenen er 7 poldermolens, waarvan deze molen er één was.

Voor de Noord- of Merwedepolder was aan de Noordendijk het stoomgemaal "Jhr. Jantzon van Erffrenten" gebouwd.
In 1930-1932 werd dit gemaal omgebouwd tot een motorcentrifugaalpomp, waarna hij ook de taak van het "Mr.J. Loudon" stoomgemaal overnam, die van 1870 af de Vierpolders en de polder Wieldrecht bemaalde.