Molen op de Molendries, Helden

Helden, Limburg

op de Molendries
Peel en Maas, Limburg
Noord-Limburg
Helden D (2) 1255 Louis Vandenmortel & Cons.

geschiedenis

1364: In 1364 veronderpandde Hertog Edouard van Gelder aan de graaf Johan van Meurs de dominiale inkomsten, en ontving daarvoor ondermeer "van Roeffart muelen 6 malder rogge ende 2 malder malt". Dit heeft betrekking op de molen op de Meulenberg te Helden. Hendrik van Bijlandt, ridder van de hertogelijke raad van Adolf van Gelder, ontving van deze in 1470 "de alingen windt" voor hem en zijn erfgenamen, en hij bouwde een standerdmolen.

1600: De molen moet rond 1600 aan de familie van Kessel zijn overgedragen, want in 1644 verkocht Heer Gerardus van Kessel een gedeelte van de windmolen te Helden voor "seven duysent gulden Rurmunscher werden" aan een groep inwoners.

31-07-1699: Op 31 juli 1699 werd nog een derde deel verkocht, voor "1300 Reichsthaler, plus 100 Reichsthaler voor de Eheliebsten für ein Verzigtphenning".

1738: In maart 1738 ging de molen door vererving over in handen van Simon Verhaegh en Aldegonda.

1784: In 1784 legde de toenmalige molenaar C.A. Cremerenwerd aan de pachter van het kasteel Weyde te Venlo een boete op wegens het laten malen van graan op een andere molen dan de banmolen te Helden.

Bron: Helden als gemeenschap in vroeger eeuwen, Helden 1974. Diverse auteurs. Verzameling H. van der Kaay
NB Het is ons niet duidelijk of het om dezelfde molen gaat of op een andere plaats.
Redactie.

13-12-1873: Venloosch weekblad

Om uit onverdeeldheid te geraken. OPENBARE VERKOOP VAN twee Windgraanmolens EN BOUWLAND TE HELDEN.
De Notaris HAFFMANS te Helden,

zal ten verzoeke van zijne Principalen, op Donderdag den 18 December 1873, dts namiddags juist ten 2 uur, bij den Heer Louis van de Mortel, te Helden in het Dorp, in bet openbaar verkoopen :

1° Eenen zeer goed beklanten Standaard Wlindgraanmolen, met daarbij behoorend Bouwland, te zamen groot 17 aren 35 centiaren, allergunstigst gelegen in de Gemeente Helden, nabij de kom van het Dorp Helden, kadaster sectie 1) N°s 1632 en 1255.

2° Eenen druk bemalen Standaard Windgraanmolen, met daarbij behoorend Weiland, te zamen groot 17 aren 20 centiaren, gelegen in de Gemeente Helden nabij het Dorp Panningen, kadaster sectie E N« s 702 eu 703. Te aanvaarden dtn 1. Mei 1874 3° Een perceel Bouwland, nabij den laatstomschreven molen, groot 24 aren 50 centiaren, kadaster sectie E N° 704.

Louis van de Mortel bezat twee molens in Helden.

De molen was van Louis van de Mortel, wonende in Helden. Hij bezat twee windmolens, deze en nog een molen aan de Heuvelhoek in het dorp Panningen. De molen werd in 1853 toegewezen aan zijn erfgenaam, ook een Louis van de Mortel.

In 1874 werd de molen verkocht, ene Arnold Lodewijk van de Mortel, herbergier, werd de nieuwe eigenaar. Hij werd landbouwer/molenaar.

In 1880 verkocht hij de molen voor 2700 gulden aan Jan Mathijs Janssen, molenaar in Sevenum. Hij liet de molen in 1883 afbreken om hem later weer te herbouwen.

Bron: De molens van Limburg, blz 534.

Aangezien de molen tot de kaart van 1924 wordt vermeld (niet meer op die van 1938), moet er een opvolger zijn geweest.

In 1928 was de molen eigendom van de kinderen Verlinden.
Bron: archief A. ten Bruggencate.