Molen van Smeets, Weert

Weert, Limburg

Midden-Limburg

2 koppel maalstenen, oliewerk

1930 verwoest 1939 romp gesloopt
In 1858 werd een bouwvergunning afgegeven.

Antoon Nijsen bouwde de molen, een grote stenen bergmolen langs de Zuid-Willemsvaart, deze diende als graan-, schors- en oliemolen. Nog geen twintig jaar later verkocht Nijsen de molen door aan Jacobus Nies en Maria Geertrui Nies uit Maasbree.
Bij een boedelscheiding in 1903 werd Jacobs Nies enig eigenaar van de molen, woonhuis en het erf.

Onder eigenaar Louis Smeets werd in 1908 een zuiggasmotor van 20 pk geplaatst. In latere dagen werd op alle roeden zelfzwichting aangebracht, die wel een 3,5 m korter waren dan het vorige gevlucht.
Dit bracht dan weer het probleem mee dat het vastleggen van de roeden niet goed ging.
Op 12/13 januari 1930 verloor de molen bij een storm mede door de zelfzwichting zijn gevlucht.

De molen werd, mede ook door de slechte economische situatie in de crisistijd, niet meer herbouwd. In april 1930 werden bruikbare onderdelen van de Smeetsmolen al te koop aangeboden. In 1938/1939 werd tenslotte de molenromp afgebroken.

trivia
De molen deed dienst als graan-, schors- en oliemolen. De molen stond 150 m oostelijk van de nog steeds aanwezige bergmolen St. Oda.

de gietijzeren as is hergebruikt in een molen in Maasniel. Van de twee ijzeren roeden werd er een gebruikt bij molen De Windlust in Roeven(Nederweert) en een bij molen De Volharding in Leveroy.

Het Kanton Weert, 21 juni 1902

Boedelscheiding,
Op Dinsdag 1 juli 1902, provisioneel, en 8 dagen later finaal, telkens des nam. omstreeks 5 uur, ter herberge van den heer Jacobus Peeters te Weert aan het bassin, ten verzoeke van dekinderen Renier NIES.
Om uit onverdeeldheid te geraken.
A. Een goed beklanten en solied gebouwden steenen windgraanmolen, gedreven met 2 koppel maalsteenen, voorts oliemolen en verderen inventaris, staande bijzonder gunstig aan de Zuid Willemsvaart, in de inmiddellijke nabijheid van de stad en de volkrijke gehuchten Boshoven, Hushoven en Laar, gekadastreerd sectie N no 1324 groot 3 aren 55 centiaren.
enz.