Molen van De Waard, Barsingerhorn

Barsingerhorn, Noord-Holland

0,5 km ONO v/d kerk, Kolhornerweg z.z., i.d. driesprong
Hollands Kroon, Noord-Holland
De Schager- en Niedorper Koggen
Barsingerhorn en Haringhuizen C (2) 346a Klaas Schoorl, molenaar

geschiedenis
De molen staat nog niet op de kadasterkaart 1811-1832. In de OAT staat hij wel als mosterdmolen vermeld, uit de letter a zou op te maken zijn dat hij vlak daarvoor werd gebouwd/toegevoegd.
De molen staat als korenmolen aangegeven op de topografische kaarten van 1858, 1864, 1880 en 1887, op de Kuyperkaart van ca. 1867 en op de waterstaatskaart van 1867.

De mosterd- en korenmolen van Arie de Waard werd voor 1885 afgebroken.
Bron: archief Ten Bruggencate.

NB Dit is naast de top. kaarten de enige vermelding van de functie korenmolen, andere bronnen vermelden alleen de functie mosterdmolen.

Blijkens een krantenadvertentie werd de "in volle werking zijnden windmosterdmolen, met daaraan verbonden huizinge, gedeeltelijk tot pakhuis en gedeeltelijk tot woonhuis ingerigt" op kad. perceel C 346a op 16 november 1869 openbaar verkocht, tegelijk met de korenmolen aan de noordzijde van de weg en enkele andere gebouwen.