Molen De Vier Noorder Koggen, molen 6, Medemblik

Medemblik, Noord-Holland

Twee schepraderen
Later vijzel 1,85 m diam.

Deze molen werd kort voor 1638 gebouwd.
De restanten zijn deels opgegraven en weer toegedekt.
Bron: "Windmolenarcheologie aan de Oosterdijk te Medemblik", art. door Gerard Alders in Jaarboek WFON 2009, pag. 83-98.

Blijkens de kadasterkaart 1811-1832 was deze molen toen voorzien van twee schepraderen, hij kon dus zowel als poldermolen als als boezemmolen dienst doen.

Molen nr. 6 van de Vier Noorder Koggen is archeologisch onderzocht. In het rapport is een uitgebreid historisch onderzoek gedaan en zijn nieuwe inzichten verkregen, zoals het bouwjaar: 1634.
Josje van Leeuwen, 22 nov. 2021.

Zie ook "Archeologisch en historisch onderzoek van een molencomplex aan de Oosterdijk in Medemblik", art. door Bert ter Steege in De Nieuwe Molenwereld nr. 7, juni 2021.

Klik door naar Molen 1, Tenbruggencatenummer 02765 s.

Onderstaande afbeeldingen:
1. overzicht van de 15 molens
2. De aanbouw van het stoomgemaal
3. Links van het voormalige stoomgemaal bij Medemblik (nu Stoommachine Museum) stond molen Nr. 3 en rechts Nr. 4

A= 1e boek art. 26. 1696-1734 en B= 2e boek art. 27. 1734-1822. Van 1822 tot 1840 zijn geen gegevens aanwezig in de gemeentegegevens.

A. Pieter Volkertsz Moolenaar 82:10:-
24-3-1708 Meijndert Pietersz
1724 Jacob Cornelisz
B. 10-11-1744 Pr Trappel van de N. Sluijs
23-6-1745 Jan Schuijt
12-11-1782 Nanne Manshande
5-3-1784 Jacob Jansz Manshande
1818 Pieter Laan, op verzoek van Jacob

Bewoners van deze molen tussen 1840 en 1890:
Pieter Laan 41 jaar geb. in de molen dezer stad. Geh. Neeltje Manshanden 43 jaar geb. in de molen dezer stad. 3 zoons 11, 9 en 1 jaar, 2 dochters 7 en 10 jaar.

Opgevolgd door: Maarten Manshanden geb. 03-12-1817 Hoog en Laag Zwaagdijk, geh. Aafje Baas geb. 19-09-1827 Westwoud, 1 zoon geb. 1861 en 2 dochters geb. 1857 en 1859.

Maarten Manshanden 2e huwelijk 1869 met Joanna Geertruida Hoogendijk geb. 1837 te ?? 3 zonen geb. 1876, 1878 en 1881, 2 dochters geb. 1871 en 1874.

Opgevolgd na 1880 door: Germent Smak geb. 1858 Twisk, geh. Klaasje Romkes geb. 1851 Urk. 3 zonen geb. 1881, 1883 en 1890.
Simon Kieft.