Molen De Vier Noorder Koggen, molen 14, Medemblik

Medemblik, Noord-Holland

Twee schepraderen
Later vijzel 1,85 m diam.

Deze molen werd tussen 1552 en 1570 gebouwd.
De restanten werden aangetroffen bij de aanleg van de sportvelden.
Bron: "Windmolenarcheologie aan de Oosterdijk te Medemblik", art. door Gerard Alders in Jaarboek WFON 2009, pag. 83-98.

Blijkens de kadasterkaart 1811-1832 was deze molen toen voorzien van twee schepraderen, hij kon dus zowel als poldermolen, als als boezemmolen dienst doen.

Klik door naar Molen 1, Tenbruggencatenummer 02765 s.

Onderstaande afbeeldingen:
1. overzicht van de 15 molens
2. De aanbouw van het stoomgemaal
3. Links van het voormalige stoomgemaal bij Medemblik (nu Stoommachine Museum) stond molen Nr. 3 en rechts Nr. 4

A= 1e boek art.26. 1696-1734 en B= 2e boek art.27.1734-1822. Van 1822 tot 1840 zijn geen gegevens aanwezig in de gemeentegegevens.

A. Zijmon Jans 75:-:-
1704 sijn zoon Jan Zijmonsz
5-4-1731 Jan Voogt van Medemblik
B. Jan Olbertsen ,vrijwillig afstand gedaan
12-10-1750 Jan Cornelisz Manshande

Bewoners van deze molen tussen 1840 en 1890:
Jacob Manshanden 52 jaar geb. Zwaag, geh. Neeltje Kater 55 jaar geb. Medemblik. Dochter Geertje 21 jaar geb. Zwaag (huwt Jan Pietersz).

Opgevolgd door: Jan Pietersz. Mooij geb. 1817 Medemblik, geh. Geertje Manshanden geb. 1818 Zwaag overl. 13-09-1857. 1 zoon geb. 1847 en 2 dochters geb.1846 en 1849. + Jacob Manshanden geb. 1785 (vader?).

Daarna Jan Mooij geh 27-02-1859 met Anna Bakker geb. 23-11-1832, 1 zoon geb. 1860 en 1 dochter geb. 1861. Jan Mooij overl. 2-11-1869.

Opgevolgd Pieter Mooij 2e huwelijk 11-05-1873 Anna Bakker. Pieter overl.1882. 3e huwelijk Anna met Jan Gieling in 1884.

Overige gegevens betreffen een puzzel uit 10 personen 6 mannen en 4 vrouwen.
Simon Kieft.