Molen ter Nedervonderen / Kievitsmolen, Oisterwijk

Oisterwijk, Noord-Brabant

Oisterwijk
150 m N van het spoor, Haarenseweg o.z.
De Kempen
Oisterwijk B (1) 100 De kind. Corn. Kivits

geschiedenis
Deze van oorsprong eveneens middeleeuwse molen stond ongeveer 150 meter ten Noorden van de spoorweg, oostelijk van de Haarenseweg en ongeveer in het verlengde van de huidige George Perklaan. Zoals nagenoeg bij alle oude windmolens, ging het hier om een standerdmolen. In de beschrijving van de gebouwen in de kom van Oisterwijk door W. de Bakker en G. Berkelmans ("de Vrijheid van Oisterwijk. Over erfgoed en ingezetenen aldaar", onuitgegeven manuscript), wordt 1375 genoemd als jaar van de oudste vermelding en 1873 als jaar waarin de molen door sloop is verdwenen.

Zijn naam ontleende de molen aan een vonder of brugje over de Kuypersloop, een stroompje dat ongeveer 75 meter ten Noorden van de molen liep. Van de watermolen bij ter Borch was er een rechtstreekse verbindingsweg naar deze molen

Beide molens waren dan ook lange tijd in bezit van Ter Borch, terwijl de Heukelomse watermolen en de Kerkhovense molen zoals gezegd toebehoorden aan ''concurent'' Duurendaal.

De molen wordt op de topografische kaart van omstreeks 1845 aangeduid als "Kivitsmolen", naar de laatste muldersfamilie, die de molen in 1753 verworven had.

Bron: Stichting Kerkhovense molen Oisterwijk.
J.N.J. Vondeling.

De molen werd ook wel de molen "ter Vonderen" of "Kivitsmolen" genoemd.

Ten Bruggencate vermeldt hier een achtkante beltmolen [bergmolen] op stenen onderstuk: "1,5 km NO der RK kerk, oostelijk a/d Haarensche weg en ten N der spoorlijn tegenover paal 31".