Molen (beltmolen), Exloo

Exloo, Drenthe

Borger-Odoorn, Drenthe

Eigenaren: de heren Hadders, Zegering en Rosingh.
Beltmolen met inrit.

Dit was een achtkante beltmolen in eigendom van Zegering, Hadders en Rossing, landbouwers.
Bron: lijst van verdwenen molens opgespeurd door wijlen heer Blaauw, mede-auteur van het Drenthse Molenboek.
Verzameling jnjv.

Bicker Caarten noemt een Beltmolen met inrit.
Henk van der Kaay, 20 juli 2009.

Uit de boekhouding van Wouda, zeilmaker te Meppel, blijkt dat voor een molen in Exloo zeilen zijn gehuurd van 1879 tot 1917. De lengte van de gehuurde zeilen was 72 voet.

23-10-1917: Provinciale Drentsche en Asser courant
Exloo.
Op den korenmolen hier, die niet meer in gebruik is, maar nog wel eens ter bewaring van rogge wordt gebruikt, is ingebroken. Met geweld heeft men 't slot en de voor de deuren liggende boom verbroken. Al de moeite was vergeefs, want het koren, dat men dacht te vinden, was kort te voren afgeleverd.

In vroeger tijden werden er in ons land verschillende voetmaten gebruikt, waarschijnlijk is hier gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet. Deze is ruim 28 cm. Enkele andere voeten zijn: de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friese koningsvoet (32,6 cm). De latere Friese of Deventer voet (29,5 cm).
jnjv

trivia

De locatie is gebaseerd op de TMK van 1864. De oude weg naar Borger lag oostelijk langs de molen, de nieuwe weg westelijk.