Molen De Minkemeule, Dedemsvaart

Dedemsvaart, Overijssel

op het Bergje aan de Reest
Hardenberg, Overijssel
Avereest

vijzel

geschiedenis
De Minkemeule op het zogeheten Bergje werd in 1865/1866 gebouwd door de broers Johann Bernhard (Berend) en Herman Johann Martin (Martin) Minke, verveners te Avereest.

De molen stond aan de oever van het riviertje de Reest, dicht bij de woningen van Berend Minke en zijn vader Jurriën. Hij diende niet alleen als korenmolen, maar - doordat hij was voorzien van een vijzel - ook als watermolen. Deze dubbele functie leidde wel eens tot problemen. Wanneer de landerijen van de familie Minke te kampen hadden met wateroverlast, moest er onmiddellijk gemalen worden, zelfs op zondag. Anderzijds moest de soms lang uitgebleven windkracht ook worden benut voor het malen van graan. Dan gebeurde het wel bij zeer sterke wind dat er graan werd gemalen terwijl tegelijkertijd de vijzel werd aangezet om het water uit te slaan op de Reest, zodat de molen stond te schudden op zijn grondvesten.

Vermoedelijk heeft Jurriën Minke gedurende de eerste jaren de molen zelf nog geëxploiteerd met behulp van enkele knechten. Na zijn dood in 1867 was Hendrik Gort vijf jaar lang molenaar op het Bergje.

In De Molenaar van 10 okt. 1906 vroeg molenaar J.S. Mulders, molen 't Bergje te Avereest, op afbraak een "waterkoren- of oliemolen" en een petroleum of gasmotor van 8 tot 10 pk.
Dick Bunskoeke, 19 juni 2012.

De laatste molenaars van de Minkemeule waren de gebroeders Hilbert en Geert Kollen.

Bericht in De Molenaar van 15 jan. 1930:
"Tijdens de storm in den nacht van Zondag op Maandag is de windmolen van den heer Kollen, Bergje te Dedemsvaart van haar wieken beroofd."
Dus in de nacht van 12 op 13 januari is de molen beschadigd.
Erik Stoop, 31 maart 2009.

Begin jaren dertig raakte de molen op het Bergje in verval en kon, ondanks pogingen van het gemeentebestuur van Avereest om hem te behouden, niet meer van de ondergang gered worden. Eind 1939 werd de Minkemeule afgebroken.

Hans Lägers, 3 jan. 2009.

De molen werd later (?) door aannemer Willem Theidorus Melenhorst omgebouwd tot belt-korenmolen.

Ik vermoed dat deze ooit nabij de Reest, in de v.m. gem. Avereest, staande Minkemolen op een schilderij van J.P.P. “Paul” Bodifëe (1866-1938) staat afgebeeld. Dit schilderij kwam voor in de veilingcatalogus behorende bij de “Fischer’s Auction” van Simonis & Buunk, gevestigd te Ede. Mijn collega Gerrit Keunen stuurde mij destijds een deel van die catalogus van schilderijen en aquarellen t.b.v. de op 18 februari 2017 te houden veiling toe.
Het in een aan de Haagse School verwante stijl gemaakte schilderij van deze beltmolen 't Bergje/Minkemolen staat in de catalogus als lot 57, en betiteld als “Bruggetje aan de Dedemsvaart”. De op de voorgrond rechts deels geschilderde houten brug moet m.i. veeleer over het (veel smaller dan de elders gelegen Dedemsvaart overal was) riviertje de Reest gelegen zijn geweest. Daar bij zag de schilder, die vanaf 1893 weer vanuit zijn geboortestad Deventer werkte, de brug en de molen vanuit een positie vanaf Drents grondgebied. Het riviertje de Reest dat grotendeels de grens tussen Drenthe en Overijssel vormt ontspringt niet ver oostelijk van waar de molen stond.
Geert L. Nienhuis, 9 sep. 2019.