Molen aan de Lutter Kerkdijk, Lutten

Lutten, Overijssel

Anerweg Zuid, westelijk van Kerkdijk
Hardenberg, Overijssel
Buurtschap het Haantje
Vechtdal

geschiedenis

De molen aan de Lutter Kerkdijk, type grondzeiler, werd gebouwd in 1850 aan het toenmalige eindpunt van de Dedemsvaart. Eigenaars waren de broers Berend en Martin Minke, verveners te Avereest, en de molenbouwer Johan Gerhard Otto Feijen uit Dalfsen. Aanvankelijk was de molen aan de Lutter Kerkdijk ingericht als een olieslagmolen. Wanneer de molen in bedrijf was, waren het eentonige gestamp en de dreunende slagen tot ver in de omtrek te horen. Zelfs boeren van over de Duitse grens lieten hier hun koolzaad slaan. Enkele jaren later werd tevens vergunning verleend voor het inrichten van deze molen tot korenmolen.
In 1893 werd Johan Broekroelofs samen met Lambert Jan Altena eigenaar van de molen. Rond de eeuwwisseling verhuisde Broekroelofs echter naar Werkhorst (gemeente Staphorst); Altena bleef molenaar aan de Lutter Kerkdijk. Op 28 juni 1901 werd de molen door brand verwoest en niet meer herbouwd. De Dedemsvaartsche Courant schreef hierover: 'De korenmolen, waarin olieslag, en ook het huisje onder den molen, benevens een in de nabijheid staande schuur, zijn totaal afgebrand. Hoe de brand ontstaan is, weet men niet. De molen was verzekerd, maar laag, nl. voor f. 5000,-. Ook de bewoners van het huisje (de man was naar Holland om te maaien) lijden schade, doordien van den inboedel, die niet verzekerd was, zoo goed als niets is gered kunnen worden'.
Omstreeks 1988, toen de grond ter plaatse werd diepgeploegd, kwamen 45 eiken funderingspalen, geheid in een achtkante vorm, aan het licht. Twee ervan zijn als herinnering gebruikt voor een pergola van een nabijgelegen woonhuis.

- J. Luisman-De Jonge, "De molens van Lutten", in: Rondom den Herdenberch 20 (2003) 4.
- E. Wolbink, 'In vuur en vlam. Over molenbranden in de gemeente Hardenberg', in: Rondom den Herdenberch 25 (2008) 5.
Hans Lägers, 3 jan. 2009.

Roelof Altena (of zijn vader) bezat oorspronkelijk 2 molens:
- een korenmolen te Oud-Lutten en (± 1 kilometer zuidwaarts)
- een olieslagmolen nabij ´t Haantje te Lutten aan de Dedemsvaart.

Toen deze laatste molen in de ochtend van 28 juni 1901 afbrandde, werd de korenmolen van Oud-Lutten verplaatst naar ´t Haantje; deze werd dan ook aangeduid als de molen Het Haantje.

G.H. Varwijk en J.R. Seinen, "Stap voor stap langs de Dedemsvaart"
J. H. Kleine Staarmann, "Historie van Lutten en Slagharen"