Molen van Geertman, Heeten

Heeten, Overijssel

wieksysteem Van Bussel

1972 onttakeld 1993 restant gesloopt

De molen was van G. Geertman.

Er werd een sloopvergunning verleend. In september 1972 werd de molen onttakeld.
In augustus 1993 volgde verdere sloop. Het achtkant werd niet verkocht (wat soms beweerd wordt) naar Kootwijkerbroek, maar gewoon als afval in een container gestort. Molenaar Anton Wolters van molen 'De Lelie' te Ommen heeft destijds nog wat onderdelen kunnen redden.

trivia

De molen had een grondzeiler uit 1799 als voorganger, deze werd in 1880 vervangen door deze stellingmolen.
Bron: Raalte rond de Bergmolen, 1993, Henk Bouwhuis.
H. van der Kaay, 25 okt. 2006.

De molen was oorspronkelijk in Warnsveld gebouwd in 1750 als oliemolen. In 1880 werd de molen verplaatst naar Raalte.
De wieken waren voorzien van het stroomlijnsysteem Van Bussel, de kap was van hout en met riet gedekt, de bovenas en roeden waren van ijzer.
- "Molens in Overijssel" 1971/1972.
- "Overijsselse windmolens toen en nu", Varwijk.
H. van der Kaay, 16 maart 2010.

We hebben de afkomst van deze molen nog niet kunnen achterhalen.

Regio Salland, dinsdag 29 april 2008:
"Molensteen als kunstwerk in Heeten
HEETEN - Om het verleden van de twee molens uit Heeten, de 'Johanna' van de familie Fakkert en 'De Stellingmolen' van de familie Geertman in ere te houden, wordt op het Schuurmansplein, het voetgangersplein naast Kado Alferink aan de Dorpsstraat een molensteen als kunstwerk geplaatst.
De werkgroep Schuurmansplein is druk doende met de voorbereidingen. Subsidie en vergunning voor plaatsing zijn reeds aangevraagd.
Om het financiële plaatje van het project rond te krijgen worden verschillende acties gehouden.
Een daarvan is momenteel de verkoop van ansichtkaarten met enveloppe met een afbeelding van de twee molens. De kaarten zijn verkrijgbaar in de kadowinkel van Alferink voor 2,50 euro per stuk. Daarvan gaat 1,50 euro naar het project 'De Molensteen'."