Molen van Zegge /Zegschen Molen, Zegge

Zegge, Noord-Brabant

Bredaseweg (Molenkwartier)
Rucphen, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat
Rucphen en Vorenseinde A (2) 499 Johannes van Aart, molenaar

geschiedenis
Molen was gelegen in het Molenkwartier, aan de Bredaseweg. Gebouwd voor 1750 en voor 1910 afgebrand.
In 1906 werd de molen nog verkocht, getuige onderstaande advertentie in de courant "De Grondwet".

J.J.M. Mertens, notaris te Roosendaal zal ten verzoecke van den heer L.J. van Aart te Zegge, in het openbaar veilen en verkoopen een welbeklante standerwind-graanmolen, staande te Zegge aan de Bredasche Baan bij Roosendaal met omliggende grond zooals op het terrein in aangeduid, kadestraal bekend in sectie A, nummers 499 geheel en 1893 gedeeltelijk, ter oppervlakte van 1.63 ha. Aanvaarding 15 januari 1907, tot dien tijd in huur bij Corn. Van den Broeck voor F. 350,-- per jaar voor den kooper bestaat gelegenheid om meerderen grond bij te huren of te kopen. Nadere inlichtingen geeft voornoemde notaris. De zitdagen zullen worden gehouden in het dorp Zegge, ter herberge van Anthonij Lodewijks de eerste op donderdag 23 augustus 1906, en de tweede op donderdag 23 augustus 1906, telkens des namiddags 2 uur. Het strijkgeld wordt ter eerste veiling uitbetaald. (26 augustus 1906 ingezet op F. 3025,--).

Ingezonden door Ton Meesters.

Eigenaar Van Broek.
Afgebrand 1912.

Nederlandsche staatscourant, 14 nov 1823
"Op woensdag, den 19den november des jaars 1823, des middags ten 12 ure, zal, onder nadere approbatie van den Minister van Binnennlandsche Zaken en Waterstaat, door den Gouverneur der provincie Noord-Brabant of, bij deszelfs absentie, door een der leden van de Gedeputeerde Staten, en in bijzijn van den hoofd ingenieur in gemelde provincie , van het lokaal van het gouvernement te 's Hertogenbósch , worden aanbesteed:
1". Het maken van de aardenbaan tot het aanleggen van een gedeelte van den weg der 1sten klasse , n°. 3 , tusschen Rosendaal en het begin van den in 1819 en 1820, gelegde baan, ten oosten van den Zegschen Molen; en ft". liet maken van de vercischte heulen en duikers in dat gedeelte web. Deze aanbesteding zal geschieden bij inschrijving en opbod. "

De Gooi- en Eemlander 10 dec 1892
"Nabij den Zegschen molen onder Bukten (N.-Br.) vonden Zaterdag jl. twee ambtenaren achter een haag drie zakken met zout Een der ambtenaren bleef er bij de wacht houden om het wegvoeren te voorkomen Na een half uur ziet hij echter aan de andere zijde, van een veld drie smokkelaars ieder met een zak op den rug. De ambtenaar meende dit buitenkansje niet te mogen laten ontsnappen en zette de smokkelaars achterna, die hij eerst met veel moeite inhaalde. Toen zij eindelijk bleven staan en de zakken openden, bleek, dat die met zand gevuld waren. Toen daarna de ambtenaar achter de haag terugkwam, waren .... de zakken zout verdwenen."