Molen Polder van Crauwelgors en Hokkenberg, Crauwelgorsche watermolen (2e), Langeweg

Langeweg, Noord-Brabant

Moerdijk, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat
Terheijden A (2) 36 Ingelanden van den Krauwelgorsche Polder

afgebrand
geschiedenis
De molen had een vlucht van 24 meter en was eigendom van de Ingelanden van de polder van Krauwelgors en Hokkenberg.

De molen brandde in 1883 af, en in 1884 werd het stoomgemaal gebouwd.
De polder ging in mei 1885 over op stoom

Ten gevolge der verlamming van de rivier de Mark heeft men in 1791 reeds moeten overgaan tot het bouwen van den thans bestaanden watermolen welke 24 Ellen vlugt heeft en waarvan het scheprad voorzien is met schoepen van 35 Duimen breedte
Vóór 1791 bestond hier reeds een houten watermolen

Het gedeelte van dezen Polder genaamd Hazeldonk of ook wel de Gorzen en waarin twee houten sluisjes gelegen in den Markdijk ieder wijd 0.61 voorzien van eene schuif en strekkende tot inwatering is ofschoon begrepen in den Polder Kraauwelsgors afzonderlijk en later ingedijkt ligt langs de rivier de Mark boven den watermolen ten zuiden van Kraauwelsgors en watert met dezen gemeenschappelijk uit zijnde hierdoor onderscheiden van Hazeldonk (no 100) hier boven gemeld. - Aan de oostzijde van dezen Polder langs de rivier de Mark ligt nog een klein bekaad Poldertje stootende aan de oostzijde tegen het Nieuwe Veerpoldertje en groot 3 Bunders 7 5 Roeden 10 Ellen

Dit Poldertje mede in Kraauwelsgors uitwaterende door een steenen sluisje in den dijk van dien Polder wijd 0.43 en voorzien van eene schuif draagt diensvolgens in reden van deszelfs groette in de polderlasten van Kraauwelsgors

Bron: Statistiek tableau der polders in Noord-Braband
Door North Brabant (Netherlands). Provinciale waterstaat, Arie de Geus, Elias Cornelis Benjamin van Rappard, 1843