Molen De Schorsmolen, Waalwijk

Waalwijk, Noord-Brabant

Waalwijk
aan de huidige Molenvlietstraat
Baardwijk
De Langstraat

geschiedenis
De voorganger van deze molen verbrandde in 1830. Pas in 1840 liet Cornelis van der Beek, koopman/grondbezitter en scheepsmagnaat, hem herbouwen. Toen van der Beek eigenaar was, werd de molen gedurende 1840-1864 bemalen door Gerard Joosen Joh. Schrijner en later zijn zoon Barth, beiden waren pachtmolenaars.

Na het overlijden van Van der Beek, verkocht zijn weduwe Antonetta Vermeulen in 1864 de molen aan Jac. Kruysen.

Rond 1882 raakte de koren- en schorsmolen buiten gebruik waarna afbraak volgde. Dit betekende het einde van een periode vijf eeuwen waarin Baardwijk een molen had.

Bron: DE KLOPKEI, tijdschrift Heemkundige Kring DE ERSTELINGHE te Waalwijk, 1995. Verzameling Henk van der Kaay.

In 1879 werd toestemming voor een 10 pk stoomwerktuig verleend. De molen werd in 1882 gesloopt.
Henk van der Kaay, 13 okt. 2010.

De locatie is een ruwe schatting gebaseerd op de TK van 1869.
Ten Bruggencate geeft deze molen aan als ronde stenen bovenkruier (0,9 km W v. gemeentehuis, dorpsstraat z.z.), maar er staat een aantekening op de fiche dat dit niet correct is.

Op 13-12-1852 berichtte de Nieuwe Rotterdamsche Courant) het volgende:

Baardwijk, 10 December. Heden middag had alhier een verschrikkelijk en treurig ongeluk plaats. De molenaar te dezer plaatse, H. Schrijner genaamd, een oppassend en bijzonder vlug mensch, zou, terwijl zijn knecht beneden was; een zak schors of run in het kaar van den molen uitschudden en hield te dien einde zijn linkerarm een weinigje te hoog, zoodat de kammen van het kamrad zijne hand grepen en vervolgens zijnen arm, zijne borst en zijn hoofd in het rondsel bragten en daar letterlijk verbrijzelden. De ongelukkige laat eene diep bedroefde weduwe en drie minderjarige kinderen na.

Het slachtoffer was de 40-jarige Hendrik Schrijner, geboren te Bladel op 19-08-1812. Hij overleed op 10-12-1852 om 14.00 uur. (Overlijdens- en geboorteakte – Open archief / BHIC)

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 16 mei 2021