Molen van Vonke, Raalte

Raalte, Overijssel

Raalte
aan de noordwestkant van de Stationsstraat
Raalte, Overijssel
Salland

geschiedenis

In november 1850 kreeg Gerrit Jan Venneman toestemming voor de bouw van een koren- en pelmolen aan wat nu de Stationsstraat is.
Een dochter van Venneman trouwde met J. Vonke.

In 1928 kocht B.A. Fakkert uit Hoonhorst de molen van de erven Vonke, maar al in 1930 (na zijn huwelijk met de Heetense molenaarsdochter Bosgoed) verkocht hij de molen aan zijn zwager Johannes Hendrik Schiller uit Dalfsen.

In 1932 werd de vervallen windmolen, maar wel van een mooi fors model, verkocht aan de waterleidingmaatschappij die de molen liet slopen.

De plaats van de molen is niet moeilijk terug te vinden, want daar staat nu de watertoren, inmiddels ook een beschermd monument. Het gerestaureerde molenhuis op de hoek van de Stationsstraat en de Blekstraat wordt nog steeds bewoond door de familie Schiller. Ook de maalderij van Schiller, achter het VVV-kantoor, bleef dankzij de familie Schiller behouden en verkeert in prachtige staat. Het 'Schillerpand' wordt nu gebruikt voor exposities.

- De Molenaar 18 maart 1992, blz. 329.
- inzending van H.G. Bouwhuis in De Molenaar 18 nov. 1992, blz. 1495.
- Molenwereld 2003 nr. 9.

Eigenaren van de molen waren Vonke en Fakkert.

trivia

Op de foto is links het hotel De Zwaan te zien (zie de zwanenfiguur die tegen de hoek bevestigd is), dit hotel bestaat in gewijzigde vorm nog steeds. Het ligt op de hoek van de Kerkstraat en de Stationsstraat, dat is de weg die naar achteren loopt. Dat betekent, dat de molen op de achtergrond de molen van Vonke moet zijn, die aan de noordwestkant van de Stationsstraat stond.
Erwin Esselink.