Molen van De Vleut, Best

Best, Noord-Brabant

weg naar Sint-Oedenrode
Best, Noord-Brabant
De Vleut
De Kempen

geschiedenis
Deze molen stond vóór 1901 op Bastion Vught in 's-Hertogenbosch (Santvlietmolen). Waarschijnlijk zijn de roeden van deze molen na de sloop naar de standerdmolen van Beugen gegaan.

Op 25-08-1906 berichtte De Zuid-Willemsvaart het volgende:

Best. Toen gisterenmorgen J. Appeldoorn zich wat kort bij den molen van Gebr. Van Erp bevond, werd hij getroffen door een der wieken. Schoon hij een ernstige wonde aan het hoofd kreeg en een oor zelfs opengescheurd werd zoodat direct geneeskundige hulp moest ingeroepen worden, mag de getroffene van geluk spreken dat de afloop nog niet veel ongelukkiger was. Zijn toestand moet thans bevredigend zijn.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 27-05-2021

De coördinaten zijn bij benadering ingevoerd (N.Jurgens)

*Bij een onderzoek naar molens in Best is mij gebleken, dat molen de Santvliet door molenaar F. van Erp uit Best is gekocht, afgebroken en in 1901 in Best, in het buurtschap De Vleut op perceel B nr. 160 weer opgebouwd.
Burgemeester en wethouders van Best verleenden hiervoor een vergunning ingevolge de hinderwet op 20 oktober 1900 met als voorwaarde, dat de molen uiterlijk op 1 februari 1901 moest zijn voltooid.Toen ik op 1 dec. 2009 bij het regionaal historisch centrum kranten raadpleegde trof ik daar in de Meierijsche Courant van 23 januari 1901 een bericht aan, dat de molenaar de landbouwers in zijn buurt tracteerde i.v.m. het in gebruik nemen van zijn nieuwe molen.
Conclusie: de molen is in januari 1901 in gebruik genomen.
In 1907 werd er en molenhuis bijgebouwd.