Molen Polder Laag Raven (2e), Utrecht

Utrecht, Utrecht

Utrecht, Utrecht
Jutphaas
Vechtstreek
Jutphaas E (3) 205 G.N. Overwijn (eig.) De Polder Laagraven (vruchtgebr.)

geschiedenis
In 1649 was de oude molen zo vervallen, dat er een nieuwe gebouwd moest worden, wederom een wipmolen. Uit 1721 en 1819 zijn reglementen voor de molenaars bewaard gebleven. In dat laatste jaar werd pas een aparte woning voor de molenaar naast de molen gebouwd.

Vanaf 1828 was de molen verzekerd voor ƒ 6000,-, vanaf 1863 voor ƒ 6800,-.

In 1869 was de molenaar 50 jaar in dienst. Hij was tot tevredenheid van het bestuur en tot voordeel van de polder met ijver werkzaam geweest.

Omdat de molen door de hoge waterstanden op de Vaartse Rijn (in verband met de verdedigingswerken rond Utrecht) de polder niet goed meer kon drooghouden, werd hij in 1880 vervangen door een stoomschepradgemaal (Het Stoomgemaal Loevenhoutsedijk) . Tevens werd middels een grondduiker de Polder Hoograven hiermee bemalen, welke daartoe nog wel omkaad moest worden.

Bron: Zes eeuwen molens in Utrecht, blz 250, W.A.G. Perks. Met dank aan H. v.d. Kaay.