Molen Hoop en Liefde, Ouderkerk aan den IJssel

Ouderkerk aan den IJssel, Zuid-Holland

buitendijks nabij de Breekade
Krimpenerwaard, Zuid-Holland
Krimpenerwaard

restant gesloopt
geschiedenis
De molen Hoop en Liefde was de uit Zaandam-West afkomstige pelmolen De Zandkraai. De molen werd gebouwd in 1902.

In 1922 werden wieken en kap verwijderd. In de 1940-er jaren werd een deel van de romp gesloopt. Het resterende deel werd in 1956 gesloopt.
Info: Jaap de Vries, 27 jan. 2005.

Gerrit de Jong bouwde de molen in 1901 op. Mijn vader was een van de drie zoons van voornoemde Gerrit de Jong. Dirk was de oudste zoon, dan volgde Teun en daarna kwam mijn vader was Gijs(bert) de Jong.
Zelf ben ik in 1946 geboren maar ik weet nog dat de onderbouw er stond en ook dat hij afgebroken werd. Later werd er op dezelfde plaats de maalderij gebouwd.
Het huis op de achtergrond behoorde ook aan mijn grootvader, alwaar mijn vader is geboren en opgegroeid. Later woonden de oudere broers (Dirk en Teun) van mijn vader daar, het huis werd toen in twee delen bewoond.
Ook weet ik nog dat er buitendijks (op de bonk) een maalderijtje was met een hamermolen op een zuiggasmotor. Ook weet ik nog hoe ze met de watersnoodramp zoveel mogelijk zakken meel hebben weggedragen, o.a. mijn oudere broer Gerrit en zijn neven (ook beide Gerrit geheten naar onze grootvader).

Dit alles heb ik geschreven (de vrouw van Pieter C. de Jong, zoon van Gerrit de Jong die de molen bouwde) omdat de geschiedenis mij zeer interesseert en dat ook onze zoon, eigenlijk ook wel molenaar had willen worden. Maar helaas alles is verleden tijd.
Pieta de Jong-van der Neut.

Op de stelling staat rechts Dirk de Jong.
J. de Vries, 27 januari 2005.

We hebben deze molen nog op geen enkele kaart kunnen lokaliseren. De locatie is een schatting gebaseerd op het schetsje van Ten Bruggencate.